Lazăr: Cum e posibil ca ministrul Justiției să-mi ceară demisia pe baza exercitării atribuțiilor de serviciu în mod legal?
Procurorul General, Augustin Lazăr, a declarat că ministrul Justiției, Tudorel Toader, a mințit când a spus că el împiedică funcționarea Secției de anchetare a magistraților. Lazăr a mai afirmat că această secție nu poate deveni Direcție, așa cum își dorește Toader, din simplul motiv că asta ar fi neconstituțional.
”Am văzut un val de afirmații neadevărate pe care le face nu numai Ministrul Justiției, dar e un cor al unor persoane interesate care acuză procurorul general, alte instituții de drept, CSM, îi acuză pentru diverse încălcări și abuzuri. Sunt ușor verificabile lucrurile acestea. Aș dori să vă spun că această secție funcționează în cadrul Ministerul Public și ea trebuie să funcționeze sub coordonarea procurorului general. Am auzit că se vrea o secție independentă de procurorul general, dar așa ceva nu se poate. S-a încercat cu PNA să existe în afara Ministerului Public și a fost declarat neconstituțional. Dacă cineva vrea să facă o structură, se știe de pe vremea lui Cuza, nu trebuie s-o facă în exteriorul MP, ea trebuie să fie în cadrul MP, iar procurorul general conduce toate structurile”, a declarat Augustin Lazăr, la Digi24.
Lazăr l-a mai acuzat pe Toader că încearcă să scadă încrederea oamenilor în procurorul general: ”Pentru a conchide în această chestiune, e o informație falsă, care vrea să dea apă la moară detractorilor Ministerului Public, care vor să scadă încrederea în procurorul general, Ministerul Public, Înalta Curte, că nu știe să-și facă completele, în CSM care exprimă un spirit de castă și în final să arate: trebuie să vină la noi justiția, s-o coordonăm noi, pentru că noi știm s-o coordonăm politic și știm ce are de făcut justiția. E posibil așa ceva? Comisia de la Veneţia, care e o comisie juridică ce verifică statul de drept și care stabilește standardele statului de drept, ne spune că maniera în care se dorește a se face această reformă e de natură să afecteze independența judecătorilor și procurorilor, și în final să afecteze statul de drept. Nu o spun eu, ci Comisia de la Veneţia”.
”Cum e posibil ca ministrul Justiției să vină și să ceară demisia procurorului general pe baza exercitării atribuțiilor de serviciu în mod legal? Ba, mai mult. Să producă o procedură de revocare care încalcă grav dispozițiile legii în vigoare?”, a mai susținut Augustin Lazăr, pentru Digi24.