Au fost adoptate modificările la Statutul parlamentarilor: Aleșii își păstrează imunitatea

Au fost adoptate modificările la Statutul parlamentarilor: Aleșii își păstrează imunitatea

Proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor a fost adoptat, marți, în plenul Parlamentului, primind 309 voturi „pentru”, 56 de voturi „împotrivă” şi două abţineri. La şedinţă şi-au înregistrat prezenţa 443 parlamentari, 143 fiind absenţi.

Parlamentarii PPDD au părăsit şedinţa Parlamentului înainte de vot, fiind nemulțumiți că nu au primit la timp raportul cu modificările și nu l-au putut consulta.

„Pe noi ca parlamentari PPDD, ne deranjează principiul care stă la baza dezbaterii de azi. Este un principiu constituțional eronat, instigăm la modifcarea Constituției și abia după aceea discutarea unui regulament și a unui statut care să facă sens conform viitoarei Constituții. Nu se poate să avem cetățeni de 2 feluri, care răspund penal în toate procedurile penale și cetățeni, 588, din păcate, care nu răspund egal cu restul lumii”, a declarat liderul senatorilor PPDD, Tudor Barbu. (Detalii AICI)

Victor Ponta susţine însă că prin modificările aduse la Statutul deputaţilor şi senatorilor imunitatea parlamentarilor nu este întărită, ci dimpotrivă.

Parchetul ICCJ a propus reformularea unor prevederi din proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor, printre care şi cele privind cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a unui parlamentar, considerând că formularea actuală poate determina dificultăţi de interpretare.(Detalii AICI)

Parlamentul a adoptat modificările la statutul parlamentarilor

Embed:

Comisia de Statut a adoptat, luni, amendamente la proiectul care modifică Statutul senatorilor şi deputaţilor, menţinând prevederea prin care este interzisă angajarea rudelor la cabinetele parlamentare, dar permiţând reangajarea, la dobândirea unui nou mandat, a personalului avut anterior. Comisia de Statut a adoptat şi un amendament la proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor prin care se prevede că parlamentarii care optează să renunţe la autoturism pot beneficia de o sumă forfetară pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripţie.

În acelaşi timp, comisia a decis să menţină o prevedere din Statutul deputaţilor şi senatorilor potrivit căreia parlamentarii pot exercita funcţii sau activităţi în domeniile didactic, al cercetării ştiinţifice ori ale creaţiei intelectuale, precum şi în alte domenii stabilite de lege.

Comisia de statut a menţinut forma iniţiatorilor proiectului de modificare a Statutului parlamentarilor în cazul solicitărilor de arestare, reţinere sau percheziţie, făcându-se referire la „motivele concrete şi temeinice” ale cererii procurorilor.

Astfel, în proiectul de lege adoptat de Comisia de statut se menţionează că solicitarea de reţinere, arestare sau percheziţie „trebuie să conţină indicarea cazului prevăzut de Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice, care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei”. În baza acestei solicitări, parlamentarii pot decide la nivelul comisiei de specialitate în cel mult 3 zile recomandarea pe care o fac plenului respectivei camere a Parlamentului.

Discuții aprinse pe tema statutului parlamentarilor

Embed:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`