Atacurile informatice de tip DDoS, pe care le-ar putea aplica şi Anonymous, cu 57% mai puternice, conform Kaspersky

Atacurile informatice de tip DDoS, pe care le-ar putea aplica şi Anonymous, cu 57% mai puternice, conform Kaspersky
Foto: thecustomizewindows.com

Atacurile informatice de tip DDoS* (Distributed Denial-of-Service) devin din ce în ce mai puternice, statisticile din a doua jumătate a anului 2011 arătând că intensitatea medie a unui astfel de atac a fost cu 57% mai mare (110 Mbit/sec). Informaţiile primite de la sistemul Kaspersky Lab de monitorizare a reţelelor de tip botnet şi de la Kaspersky DDoS Prevention indică faptul că cel mai puternic atac din semestrul doi al anului trecut a avut o intensitate cu 20% mai ridicată decât cel din prima jumătate a lui 2011, cumulând un total de 600 Mbit/sec.

De curând hacktiviștii de la Anonymouos au avertizat că vor folosi acest tip de atac informatic în cadrul operațiunii ”Global Blackout”, pentru a crea iluzia că internetul nu mai funcționează.

Atacurile DDoS sunt folosite atât ca act de protest, cât şi ca o metodă eficientă de a exercita presiune asupra competitorilor. Nu mai reprezintă o surpriză faptul că cei care deţin un business în comerţul online (magazine online, licitaţii, forumuri cu anunţuri de mică publicitate etc.) sunt o ţintă frecventă a atacurilor, 25% dintre acestea fiind direcţionate către astfel de site-uri. De asemenea, proporţia atacurilor asupra paginilor web guvernamentale creşte gradual, în a doua jumătate a anului trecut atingând 2%.

Flood-ul HTTP rămâne cel mai popular tip de atac DDoS (80%). Acesta presupune trimiterea simultană a unui număr foarte mare de cereri HTTP către site-ul atacat, computerele bot încercând fie să acceseze o singură pagină a site-ului, fie să descarce un anumit fişier de pe acesta.

În ciuda simplităţii acestor tehnici, cercetătorii au identificat recent o schimbare a metodei tradiţionale de atac DDoS – de la folosirea unei cantităţi mari de trafic web, la exploatarea mai multor resurse de pe server-ul atacat. Folosind această metodă, atacatorii pot iniţia tentative DDoS foarte eficiente cu minimum de efort (de exemplu, cu un botnet mult mai mic).

„Reprezintă o evoluţie perfect logică”, spune Yury Namestnikov, Senior Malware Analyst la Kaspersky Lab. „Botnet-urile mari atrag atenţia autorităţilor şi a tuturor celor care conduc acţiuni anti-DDoS, de aceea nu mai sunt preferate de către infractorii cibernetici. Acum sunt nevoiţi să crească puterea unui atac, utilizând mai multe botnet-uri care ţintesc o singură resursă, acesta fiind motivul pentru care nu vom vedea reţele de computere-zombie foarte mari în 2012. Sistemele noastre de monitorizare indică botnet-uri de mărime medie, suficient de puternice pentru a scoate din funcţiune un site obişnuit, iar numărul lor va creşte”, încheie acesta.

Operațiunea ”Global Blackout”: Anonymous vrea să dea ”stingerea generală” pe internet, la 31 martie?

Unul dintre cele mai mari atacuri cibernetice, denumit „Global Blackout” ar putea avea loc la sfârşitul lunii martie. Atacul este revendicat şi infirmat deopotrivă de gruparea descentralizată de hacktiviști Anonymous. Unul dintre membrii grupării a publicat luni, pe un site, detaliile acestei operațiuni, care ar presupune oprirea Internetului în toată lumea, pe 31 martie. Cu toate acestea, aceeaşi grupare a negat pe Twitter zvonurile conform cărora ar urma să declanşeze o asemenea operaţiune.

Deși pe Twitter au spus că operațiunea este falsă, mișcarea hacktivistă Anonymous ar plănui un nou atac, denumit ”distributed denial of service attack (DDoS)” asupra serverelor DNS, folosind un soft denumit ”Reflective DNS Amplification DDoS tool”.
Anonymous a pornit de la un mic grup de hackeri și a ajuns la mișcarea cunoscută astăzi la nivel global. A început să se implice din ce în ce mai mult în politica globală, cele mai recente mișcări de protest ale lor fiind îndreptate spre tratatele ACTA, SOPA și PIPA. De asemenea, gruparea de hackeri și-a declarat sprijinul pentru mișcarea ”Occupy Wall Street”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)
19:52 - „Rusia are tot dreptul de a ataca NATO acum”. Mesajul unui colonel american în retragere, după ce  Biden a permis Ucrainei să folosească rachetele ATACMS
19:43 - Drulă: Lasconi poate să intre în turul 2 / În PNL e disperare și se ascut cuțitele în culise. Ei și Ciucă știu că le vine nota de plată pentru guvernarea cu PSD (VIDEO)
19:43 - Laurențiu Gîdei, despre o posibilă înțelegere între PSD, AUR și PNL: „E o glumă! N-o să auziți niciun politician de la PSD că are vreun aranjament cu niciun partid sau competitor electoral” (VIDEO)
19:01 - Reacția lui Traian Băsescu după ce Marcel Ciolacu a spus că „tinerii noştri pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine” (VIDEO)