Astărăstoae: DNA nu a respectat obligația de a ține ancheta secretă și a trunchiat tot felul de informații

Astărăstoae: DNA nu a respectat obligația de a ține ancheta secretă și a trunchiat tot felul de informații
Foto: vinul.ro

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi și președintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, cercetat de DNA în dosarul privind fraudarea unei licitaţii cu fonduri europene a vorbit pentru prima dată de la izbucnirea scandalului. Acesta susţine că procurorii anticorupţie au furnizat trunchiat informaţii în privinţa sa şi a menţionat că nu are nicio legătură cu firma care a câştigat licitaţia.

Nu am comentat până acum pentru că consider că actul de justiție trebuie să se desfășoare fără intervenții. Am fost șocat cum o viață întreagă poate fi murdărită”, a declarat Vasile Astărăstoae.

Rectorul spune că nu are nicio legãtură cu firma Maguay Impex SRL din București, cea care a câștigat licitația pentru platforma de e-learning a Universității de Medicină și Farmacie, precizând că i-a cunoscut pe reprezentanții firmei abia în ziua licitației.

Mi s-a comunicat că ancheta este secretă. DNA nu și-a respectat această obligație și a dat trunchiat sau pe surse tot felul de informații. Am decis să ies public, pentru că dacă prelungeam tăcerea, s-ar fi creat o falsă impresie„, a spus Astărăstoae.

Acesta a menționat cã platforma de e-learning implementatã la UMF Iași este cea mai complexă din România și îndeplinește toate condițiile proiectului finanțat cu bani europeni.

Licitația a fost publicată pe Jurnalul European, unde a stat 59 de zile, și pe SEAP. Licitația a fost supravegheată pe tot parcursul ei de toate instituțiile abilitate”, a declarat Astărăstoae

Pe de altă parte, Vasile Astărăstoae a precizat cã firma nu este una de apartament și că de-a lungul timpului a executat inclusiv proiecte pentru SRI și DIICOT.

N-au ajuns la tupeul să mă acuze de luare de mită. Există o chestiune care este aderare la grup organizat. Am aderat pentru că gena mea infracțională m-a trimis să ader, fără niciun avantaj”, a spus rectorul UMF Iași.

Astărăstoae a precizat că ancheta DNA a apărut la scurt timp după ce s-a pronunțat ferm împotriva schimbării destinației Institutului de Oncologie din Iași în spital de urgențe.

Nu regret deloc faptul că am luptat ca Institutul de Oncologie că ramană Institut de Oncologie. Mi s-a atras atenția că sunt prea vocal și că îmi asum un risc”, a spus Astărăstoae.

Rectorul UMF Iași, Vasile Astărăstoae este cercetat de procurorii DNA într-un dosar care vizează fraudarea unei licitații cu fonduri europene în valoare de 6,4 milioane de lei. În total, 16 persoane și trei societăți comerciale sunt vizate în ancheta DNA Iași.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`