„Asta-i economia, prostule!” – Strategul PSD, mesaj pentru românii care se plâng de problemele cu banii

Publicat: 06 01. 2025, 18:56
Economistul Cristian Socol. Sursa foto: Captură Video - Podcast „Spin. Înainte de știri”

Cristian Socol, strategul economic al PSD și mentorul premierului Marcel Ciolacu, le-a reproșat românilor că se interesează doar de nevoile lor personale și că nu privesc situația economică la nivelul macro. El le-a mai reproșat românilor că nu înțeleg faptul că menținerea stabilității economice presupune un efort din partea unor oameni, nu pică din cer. „Asta-i economia, prostule!”, le transmite Socol românilor, citându-l pe Bill Clinton.

Socol: Tristul adevăr e că majoritatea oamenilor sunt interesați aproape exclusiv de rezolvarea problemelor lor

„”It’s the economy, stupid!” („Asta-i economia, prostule!” – traducere n.r.), spunea Bill Clinton în campania prezidențială din 1992, la sugestia strategului politic american James Carville, subliniind astfel importanța strategică a temelor economice pentru alegători.

Tristul adevăr este că majoritatea oamenilor sunt interesați aproape exclusiv de rezolvarea problemelor curente, ale lor și apropiaților. Predomină astfel analiza microeconomică (la nivel de familie, la nivel de companie) și pe spații reduse și foarte foarte puțin viziunea macroeconomică. Majoritatea cetățenilor iau bunurile publice ca fiind date, ca și cum acestea ar fi furnizate gratis de către o ființă omniscientă”, a scris Cristian Socol, pe Facebook.

Cristian Socol: Faptul că nu există dificultăți în plățile curente se datorează unor instituții și unor oameni

Acesta a mai susținut că stabilitatea economică e rodul muncii unor oameni, nu un dat: „Faptul că mâine dimineață un euro este tot 4,97 lei și nu 5,5 lei, faptul că toate plățile realizate din Trezorerie se fac la timp și în cuantumul cuvenit, faptul că afacerile și vânzările au mers liniștite, faptul că România și-a onorat fără sincope obligațiile financiare internaționale, faptul că depozitele și investițiile financiare sunt în siguranță, faptul că nu există dificultăți în plățile curente, și multe altele, se datorează unor instituții și unor oameni care au luat decizii / au lucrat asiduu în ultima perioadă”.

El i-a enumerat apoi printre decidenții responsabili pe premier, miniștri, secretari de stat, experiții din BNR și din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Dacă ei nu-și făceau treaba, „când vă întorceați din vacanță găseați o Românie în haos financiar, cu probabilitate ridicată de a se confrunta cu evenimente fiscal-bugetare nedorite. O instabilitate macroeconomică și financiară care ar fi ”hrănit” atacuri hybrid, atacuri speculative precum și încercarea de a destabiliza instituțional și financiar România. Panică, haos, incertitudine”, a mai scris Cristian Socol.