După ce Klaus Iohannis a refuzat să o nominalizeze pe Sevil Shhaideh pentru funcția de prim-ministru, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au declarat că nu exclud declanșarea procedurilor de suspendare a președintelui.
Adversarii lui Iohannis văd drept sigur succesul unui astfel de demers pe motiv că, potrivit noii legi a referendumului, acesta e validat la o participare de numai 30%, față de 50%, cât era în vechea lege.
Bogdan Tiberiu Iacob, însă, susține într-un articol pentru inpolitics.ro că ”varianta suspendării comportă riscuri atât de mari încât Dragnea are dureri de cap numai gândindu-se la ea”.
În primul rând, suspendarea președintelui ar putea crea serioase probleme României la Bruxelles și asta pentru că nu există argumente pentru începerea unei astfel de acțiuni.
Al doilea argument este că referendumul ar avea foarte mari șanse să nu fie validat. Referendumul ar urma să aibă loc undeva pe la sfârșitul lui ianuarie, începutul lui februarie.
”Pe 11 decembrie, pe o vreme neobișnuit de blîndă, și la niște alegeri cu o miză foarte mare, au ieșit la urne 39% dintre alegători, adică cca.7,3 milioane români.
Ce șanse sunt ca la referendum, în miezul unei iernii care se anunță din ce în ce mai teribilă de aici încolo, să lipsească vreun milion și ceva de alegători, pînă sub cota de 30% necesară validării, în condițiile în care UDMR s-a pronunțat deja categoric contra suspendării șefului statului? Răspunsul e: extrem de mari”, scrie Iacob, pentru inpolitics.ro.
Astfel, PSD ar putea da chix pentru a treia oară consecutiv într-un asemenea demers, ceea ce echivalează cu o umilință de proporții. În plus, eșecul PSD-ALDE ”ar putea realmente însemna ”reinventarea” molâului Iohannis”.