Aproape 5.500 de gospodării din România nu au curent. Burduja: Companiile din energie să se implice în electrificare. E nevoie de 20 de milioane de euro, o sumă deloc mare pentru sectorul energetic românesc (VIDEO)

Aproape 5.500 de gospodării din România nu au curent. Burduja: Companiile din energie să se implice în electrificare. E nevoie de 20 de milioane de euro, o sumă deloc mare pentru sectorul energetic românesc (VIDEO)
Foto: Sebastian Burduja / Facebook

Aproape 5.500 de gospodării din România, în care locuiesc 11.611 de persoane, sunt fără energie electrică, arată un registru întocmit de Asociaţia Energia Inteligentă (AEI).

Sebastian Burduja (PNL), ministrul Energiei, a făcut un apel la companiile din sectorul energetic să se implice în electrificarea acestor locuințe. Ar fi nevoie în total de 20 de milioane de euro, dar „nu e o sumă mare pentru sectorul energetic românesc”, a punctat ministrul. Burduja a mai spus că dacă se strâng banii, problema poate fi rezolvată în doi ani.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Andreea Moraru.

Burduja, despre programul Energie pentru viață

„Vă spun ce am făcut în weekend. Am fost cu Asociația Energia Inteligentă în Munții Apuseni. Noi, Ministerul Energiei, avem un parteneriat cu această asociație și cu profesorul Chisăliță, cel care conduce foarte bine acest ONG. Proiectul se numește ”Energie pentru viață” și montează panouri fotovoltaice și baterii la aceste gospodării în mare parte izolate. Ele sunt în cătune, departe de rețelele de distribuție, deci din punct e vedere comercial nu face sens să extinzi rețeaua cu zeci sau sute de milioane de euro chiar să acoperi toate aceste gospodării.

În același timp, într-adevăr, oamenii de acolo au trăit fără energie electrică și am reușit să electrificăm 9 gospodării din cele 5.000 și ceva. E un mic pas, dar e un proiect la care țin foarte mult.

Sunt oameni care, într-adevăr, sunt în sărăcie energetică, oameni pe care i-am văzut plângând pentru că au aprins pentru prima dată becul în casele lor, oameni care nu mai trebuie să iasă seară cu lanterna în curte, oameni cărora li se schimbă viața.

Un asemenea sistem costă circa 3.500 de euro, el acomodează mici consumatori de energie, deci nu pot să-și pună, de exemplu, o mașină de spălat vase, nu susține sistemul, dar au un mic frigider, un televizor, pot să-și încarce telefonul, au lumină în casă.

Nu e atât de simplu să pui câteva panouri și să instalezi baterii, trebuie să faci tot sistemul de întrerupătoare, firele prin încăperi, prizele…”, a declarat Sebastian Burduja.

Burduja: Companiile din energie să se implice în electrificarea gospodăriilor

Întrebat cum putem extinde acest sistem la cele peste 5.000 de gospodării în nevoie, ministrul a răspuns că e greu să aibă o abordare instituțională deoarece multe dintre aceste locuințe nici nu sunt cadastrate. În schimb, pentru cele cadastrate se poate face un program cu finanțare din bugetul de stat și aici Ministerul Mediului are principalul rol.

„Pentru restul, lansăm un apel public: toate companiile din energie care gestionează resurse importante să pună mână de la mână cu cetățenii de bine care vor să ajute, să finanțeze ONG-uri și se vor strânge. (Costul) e undeva la 20 de milioane de euro să acoperim toate gospodăriile. Chiar nu e o sumă mare pentru sectorul energetic românesc. De anul acesta, companiile din energie au anumite obligații de a investi în comunitățile locale. Dacă adunăm aceste resurse, în doi ani se poate rezolva această problemă”, a mai declarat ministrul Sebastian Burduja.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`