Aproape 10.000 de buletine de vot de la locale au dispărut la numărătoarea din București. Zeci de mii de voturi lipsesc în toată țara

Aproape 10.000 de buletine de vot de la locale au dispărut la numărătoarea din București. Zeci de mii de voturi lipsesc în toată țara
Inquam Photos / Octav Ganea

Aproape 10.000 de buletine de vot care au fost date bucureștenilor la alegerile locale de duminică au dispărut pur și simplu și nu se mai regăsesc în rezultatele scrutinului. În toată țara lipsesc zeci de mii de voturi, arată o analiză a Europa Liberă, în baza proceselor verbale oficiale ale Autorității Electorale Permanente (AEP).

Cum au dispărut voturile din București

Europa Liberă a dat exemplu secția 144 din București, care a funcționat în sala de sport a Școlii 182 din cartierul Chitila. 657 de alegători au primit aici câte patru buletine de vot aferente alegerilor locale.

Din cele 657 de buletine de vot pentru Consiliul Local Sector 1, în urne au ajuns numai 640, zece buletine au fost anulate, iar de 17 voturi nu se știe nimic. Datele apar în procesul verbal întocmit la finalizarea numărătorii, publicat de AEP și consultat de Europa Liberă.

La votul pentru primarul de sector, după prima numărătoare, din procesul-verbal lipseau 196 de voturi. Clotilde Armand, actuala primăriță a Sectorului 1 și candidata USR pentru aceeași funcție, a cerut renumărarea voturilor. După renumărare, a primit 189 de voturi în plus.

În ultimul proces verbal încheiat pentru rezultatele din secția 144 se consemnează că „datorită localizării secției într-o sală de sport cu alte trei secții, 11 alegători au introdus buletinele de vot în urna celorlalte secții”. Numai că jurnaliștii Europa Liberă au făcut verificări și au constatat că acest lucru nu se confirmă, ba dimpotrivă. Și la celelalte trei secții sunt mai puține buletine de vot ajunse în urne decât le-au fost date alegătorilor.

În total, în București, 9.562 buletine de vot pentru locale care au fost înmânate alegătorilor nu au mai ajuns în urne, conform datelor agregate de Europa Liberă și puse la dispoziție de Biroul Electoral Central la data de 13 iunie, ora 16:00.

La alegerile pentru consiliile locale lipsesc din totalul general 2.753 de voturi. Secția cu cea mai mare diferență între numărul de alegători și cel al voturilor din urnă sau anulate este la secția 565, de la Școala nr. 200. Este vorba de 568 de voturi.

În cazul alegerilor pentru funcția de primar de sector, lipsesc 2.340 de voturi în toată Capitala. Cele mai multe, tot din Sectorul 3, și tot de la secția amenajată în Școala nr. 200. E vorba de 752 de voturi.

Din voturile date de bucureșteni pentru primarul general lipsesc 2.197 de voturi. Din nou, cele mai multe tot în Sectorul 3, tot de la secția 565.

Un exemplu care ilustrează situația bizară de la Sectorul 2

Europa Liberă a făcut apoi o comparație între situația din București și cea din țară. Un exemplu: 127.480 de clujeni au votat duminică pentru consiliul local și primărie. Cu 943 mai mulți ca în Sectorul 2 din București. Dacă în Sectorul 2 lipsesc 1.012 voturi, la Cluj lipsesc doar 6.

În cazul alegerilor europarlamentare, Europa Liberă a analizat rezultatele parțiale din toată țara, pe baza datelor furnizate de AEP pe 14 iunie, la ora 11:30. Numărul total de voturi lipsă este de 14.017, cele mai multe fiind în București – 2.080, urmat de județele Maramureș – 1.691 și Iași – 1.318.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)