Sebastian Burduja (PNL), ministrul Digitalizării, a declarat joi, pentru B1 TV, că miercuri, 17 mai, se va întruni Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică, iar acesta va decide dacă e necesar să se interzică aplicația TikTok pe dispozitivele funcționarilor.
TikTok este deţinută de compania chineză ByteDance și există temerea că guvernul de la Beijingul ar putea colecta datele utilizatorilor și, astfel, să-şi promoveze interesele. Este și motivul pentru care în mai multe țări deja a fost interzisă folosirea TikTok de către angajații instituțiilor.
În cazul în care Consiliul va lua o decizie similară, a precizat Burduja, „interdicția va fi destul de rapid aplicată. În câteva zile am dori să o avem implementată”.
Ministrul a ținut să precizeze că e exclus să se interzică aplicația pentru toți cetățenii români.
Declarațiile au fost făcute în cadrul Știirlor B1 TV, prezentate de Gabriela Mihai.
„Noi am desfășurat o analiză proprie, am sesizat instituțiile din arcul guvernamental care se ocupă cu securitatea cibernetică și, de asemenea, am solicitat Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică să se întrunească. El a fost convocat de Administrația Prezidențială pentru miercurea viitoare. Asta înseamnă că pe 17 mai, de la orele 14.00, va avea loc reuniunea acestui Consiliu și, în baza reuniunii, vom putea să avem o decizie clară cu privire la această aplicație.
Vreau să liniștesc pe toți cei care se gândesc că le vom interzice accesul în această aplicație în calitate de cetățeni. Nu avem în vedere o asemenea măsură. Ea poate fi aplicată, dacă acest Consiliul va decide în acest sens, doar pentru acele dispozitive aferente funcțiilor publice, funcționarilor publici, deci instituțiile de stat”, a declarat Sebastian Burduja.
El a explicat apoi factorii analizați: „Luăm în calcul această posibilitate, pe de o parte, pentru că alte instituții de nivel internațional, de la Comisia Europeană la diverse state membre, au luat o măsură similară și, de asemenea, pe analizele de până acum suntem foarte atenți ce date colectează această aplicație de la utilizatori, dacă sunt date strict necesare funcționării aplicației sau și alte date din dispozitivele utilizatorilor, respectiv ce se întâmplă cu aceste date, dacă se transmit mai departe și dacă în jurisdicția din care provine această aplicație, în urma unor solicitări guvernamentale de exmeplu, compania va fi obligată sau nu să pună la dispoziția guvernului respectiv datele utilizatorilor”
Burduja a precizat apoi că dacă o astfel de decizie de interzicere a TikTok va fi luată, parlamentarii, de exemplu, vor putea să folosească în continuare aplicația, dar doar de pe dispozitivele personale.