Aplicarea hotărârii de guvern privind înfiinţarea unei secții maghiare la UMF Târgu Mureş, suspendată de instanţă
Aplicarea Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş a fost suspendată, vineri, în baza unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF, informează Mediafax. Decizia instanței din Târgu-Mureș nu este definitivă.
„Astăzi, 4 mai 2012, Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Târgu Mureş s-a pronunţat în dosarul 160/43/2012 şi a admis cererea de suspendare a executării actului administrativ reprezentat de HG 230/27.03.2012, privind înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş până la pronunţarea în fond a cauzei având ca obiect cererea de anulare a actului administrativ atacat”, se arată într-un comunicat de presă transmis de reprezentanţii Curţii de Apel Târgu Mureş.
Senatorul UDMR Verestoy Atilla a declarat pentru emisiunea „Talk B1”, difuzată de B1 TV, a declarat că decizia instanței de suspendare a HG este „un semnal dat posibililor viitor guvernanți să nu se ocupe de această problemă până când justiția nu se va pronunța”.
„Dincolo de problema juridică, rămâne problema politică. Am auzit că noul guvern intenaționa să se ocupe de această HG. Eu cred că ceea ce s-a întâmplat, aș crede că este un semnal dat posibililor viitori guvernanți să nu se ocupe până instanța nu se va pronunța. Există opinii cum că ar fi fost lezată autonomia universitară, sigur peste autonomie va trebuie să existe domnia legii. Probabil că va trebui să mai negociem, să mai discutăm cu partenerii politici”, a spus Verestoy Atilla.
În ceea ce privește informațiile conform cărora UDMR ar fi aplicat un șantaj pentru se înființa secția în limba maghiară la UMF Târgu-Mureș, senatorul a declarat că nu s-a întâmplat așa ceva.
„Nu punem condiți, ci dorințe pe care le considerăm legitime și rezolvabile. De multe ori întelegerile nu s-au respectat de partea cealaltă. Niciodată nu am cerut ceva peste, este respectul cuvântului dat”, a mai spus senatorul.
http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf
Într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii „Talk B1”, difuzată de B1 TV, fostul ministrul al Educației Ecaterina Andronescu a declarat că decizia instanței era previzibilă, întrucât s-au încălcat mai multe articole din legea educației.
„Era previzibilă, nu mă surprinde. Problemele pe care le ridică aceast hotărâre de guvern sunt problemele de legalitate. Se încalcă principiul de autonomie universitară, garantată în Constituție, și mai multe articole din legea învățământului, care spun că pentru a înființa un program de studii sau o structură trebuie să consulți Senatul, lucru care nu s-a întâmplat. Se încalcă și legea privind asigurarea calității”, a decalrat Andronescu.
Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea liniilor maghiare de studii la UMF din Târgu Mureş a fost aprobată la sfârşitul lunii martie de Cabinetul Ungureanu.
Actul normativ stabileşte că la universitate va fi înfiinţată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză.
Această HG a fost una din temele moțiunii de cenzură care a dus la căderea Guvernului Ungureanu. Anularea Hotărârii a fost una din primele măsuri pe care premierul desemnat Victor Ponta ar fi anunțat că le va lua.
http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf