Antonescu: Orice variantă de deficit sub 2% este nerealizabilă în 2012, Guvernul are un obiectiv mascat de 3% sau chiar peste

Publicat: 04 12. 2011, 13:24

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică, în cadrul unei conferințe de presă, că orice variantă de deficit sub 2% este nerealizabilă în 2012, obiectivul mascat al Executivului fiind acela de a ajunge la o cifră de 3%, sau chiar peste.

Orice variantă de deficit sub 2% este nerealizabilă în 2012. Obiectivul mascat al actualului Guvern este să ajungă tot la un deficit de 3% sau chiar peste, dar să utilizeze în scopuri electorale, pentru că vom avea alegeri, prin rectificări repetate, miliarde de euro, miliarde pe care acum nu le au și pe care în apropierea alegerilor le vor găsi”, a declarat Antonescu.

Președintele PNL a mai precizat că reducerea deficitelor se face „pe spinarea” bolnavilor și tinerilor, având în vedere tăierea bugetelor pentru sănătate, cultură și educație, înghețarea pensiilor și reducerea veniturilor din sectorul bugetar.

În 2012 se preconizează 12 miliarde de lei dobânzi la datoria publică, reprezentând peste 2% din PIB, și dacă tot deficitul se duce pe datoria publică practic finanțarea sectorului public se va face cu un buget excedentar. Practic ideea reducerii deficitelor pe spinarea bolnavilor cronici, prin reducerea dramatică a cheltuielilor din sănătate, pe spinarea tinerilor, pe spinarea elevilor, pe spinarea tuturor segmentelor active și față de care statul are obligații constituționale, reducerea cheltuielilor din sănătate, din învățământ, din cultură, din cercetare, înghețarea pensiilor, reducerea veniturilor bugetare, toate acestea nu înseamnă stabilizare, ci este o continuare a destabilizării”, a mai spus liderul liberalilor.

Crin Antonescu a mai declarat că România va ajunge să plătească datorii echivalente cu întregul buget public al sectorului sanitar.

Deși Guvernul invocă în permanență intenția de creștere a investițiilor, cifrele sunt foarte clare, seci și dure. Investițiile străine directe scad, care sunt în fond motoarele reale, autentice, ale creșterii economice. Au scăzut de la 9,5 miliarde de euro în 2008 la sub 2 miliarde de auro în 2011. Astfel, în 2012, România, o țară adâncită în sărăcie, va plăti pentru datorii aproape cât tot bugetul public al sănătății”, a afirmat Antonescu.

Crin Antonescu, despre deficitul bugetar

http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_13259').select();" id="embed_text_13259" />