Antonescu își începe mandatul de președinte interimar prin încălcarea deciziilor CCR: Referendumul, organizat pe baza Ordonanței Ponta

Publicat: 10 07. 2012, 20:40

Președintele interimar Crin Antonescu a declarat, marți, vizavi de decizia CCR asupra referendumului pentru suspendarea lui Traian Băsescu, că proiectul legislativ votat de cele două Camere în acest sens a fost declarat constituțional, iar OUG a Guvernului Ponta are conținut constituțional din 2007, decizia fiind încă în vigoare.

Am sentimentul că nu s-a înțeles foarte clar despre ce este vorba. Există o Ordonanță de Urgență a Guvernului care se referă la referendum, ceea ce CCR a discutat astăzi și asupra căruia s-a pronunțat este un proiect legislativ votat în cele două Camere și supus avizului de constituționalitate, atacat acolo de un grup politic, ajuns la Curte pe traseul normal. CCR a spus că acel proiect este constituțional, ceea ce nu înseamnă că în conținutul ei OUG nu este constituțională„, a spus Antonescu.

Acesta a fost de părere că s-a făcut o confuzie, punând accent pe faptul că OUG are conținut constituțional.

Cred că s-a făcut confuzia între caracterul confirmat constituțional al acestui proiect și că ar fi zis CCR că așa și numai așa este constituțional. După avizul de azi al Curții, legea vine la promulgare, mă voi pronunța în această chestiune„, a precizat președintele interimar.

Crin Antonescu a încheiat spunând că suspendarea lui Băsescu cu 50% plus unul dintre voturile celor care se prezintă la urne este o măsură corectă și constituțională.

Nu fac niciun secret că din punctul meu de vedere conținutul și formula OUG și anume că rezultatul referendumului este dat de votul majorității celor care se prezintă este unul corect și știm că este și unul constituțional, din decizia CCR pe o formulă similară, decizia dată în 2007 și care este în vigoare până astăzi. În acest moment suntem în situația în care o lege stă la promulgare și este constituțională și o OUG este în vigoare și face efecte, având și ea un conținut declarat în 2007 constituțional„, a conchis Antonescu.

Practic, președintele interimar a anunțat că susține poziția Guvernului de a organiza referendumul pe baza celebrei ordonanțe Ponta și încălcând astfel decizia de marți a Curții Constituționale, care anunța că referendumul e valabil dacă și numai dacă se prezintă la vot peste jumătate dintre cetățeni. (Vezi AICI decizia CCR)

Prin aceste decizii, ale Guvernului Ponta și ale președintelui interimar Antonescu, România riscă sancțiuni grave din partea Uniunii Europene. În cancelariile Occidentale, respectarea deciziilor justiției și în special a deciziilor CCR sunt vitale pentru democrația unui stat. Deja se discută la nivel de Uniune de crearea unor mecanisme de sancționare a derapajelor din România, iar importanți lideri politici europenirefuză să se mai întâlnească cu actualii oficiali români.

Crin Antonescu, despre decizia CCR asupra referendumului

http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_21388').select();" id="embed_text_21388" />