Antonescu: Comisia de la Veneția recomandă renunțarea la articolul care descrie puterile în stat și la termenul de for "de decizie" pentru Parlament

Publicat: 05 07. 2013, 16:19

Președintele Comisiei de revizuire a Constituției, Crin Antonescu, a precizat, vineri, că, în cadrul discuției cu reprezentanții Comisiei de la Veneția, membrilor Comisiei li s-a recomandat să renunțe la articolul care descrie exact puterile în stat.

„Este o discuţie care s-a purtat şi aici – dacă puterea executivă este desemnată ca fiind strict Guvernul, atunci unde este preşedintele, fiind evident că preşedintele are atribuţii de natură executivă foarte clare? Recomandarea Comisiei de la Veneţia este să renunţăm la articolul care descrie cine este exact puterea legislativă, cine este exact puterea executivă şi cine puterea judecătorească pentru că, în opinia domniilor lor, este suficientă forma actuală a Constituţiei”, a spus Antonescu.

Potrivit reprezentanților Comisiei de la Veneția, forma actuală a Constituției este suficientă, pentru că vorbeşte de separarea puterilor în stat, de echilibrul puterilor în stat şi de cooperarea acestora fără însă a le defini foarte strict.

„Recomandarea domniilor lor, la care vom medita, este aceea de a nu mai descrie exact conţinutul celor trei puteri”, a spus Antonescu.

În cadrul acelorași discuții, s-a stabilit scoaterea termenului ”decizie” din sintagma care definea Parlamentul ca ”for de dezbatere și decizie”, citează Mediafax.

Potrivit declaraților lui Antonescu, se va relua formula veche din Constituție, respectiv ”organul reprezentativ suprem al poporului român”.

„O observaţie a invitaţilor noştri a fost aceea că termenul «decizie» ar putea să nască interpretări prea largi, pentru că sunt tot felul de decizii, iar unele decizii nu sunt luate de Parlament, ceea ce e corect. În sensul acesta, deşi evident nu asta era intenţia celui care a propus acest amendament, cred că vom renunţa la termenul de «decizie» ca să nu se poată naşte confuzii, deşi Constituţia descrie foarte clar după aceea care sunt prerogativele şi ale Parlamentului, şi ale Guvernului, şi ale preşedintelui”, a spus Antonescu.