ANI: Trei miniștri USL și secretarul general adjunct al Guvernului, incompatibili. Cum se apără cei patru demnitari

ANI: Trei miniștri USL și secretarul general adjunct al Guvernului, incompatibili. Cum se apără cei patru demnitari

Trei miniștri din Cabinetul Ponta și secretarul general adjunct al Guvernului au ajuns în vizorul ANI pentru trafic de influență sau incompatibilitate de funcții.  Este vorba de Ovidiu Silaghi, Eduard Hellvig, Liviu Pop și Dan Mihalache.

Ovidiu Silaghi, ministrul Transporturilor, nu poate justifica aproape 46.000 de euro din declarația sa de avere, cheltuieli efectuate şi veniturile realizate în perioada 07.05.2012 – 15.10.2012, arată ANI. În perioada amintită, ministrul a realizat, împreună cu Ariana Silaghi, soția lui, venituri salariale în cuantum de 24.872 lei, iar modificările patrimoniale intervenite în aceeași perioadă au fost în cuantum de 231.670 lei, rezultând o diferență nejustificată de 206.798 lei (aproximativ 45.955 euro), mai arată procurorii.

De asemenea, ANI a dispus sesizarea Oficiului Național pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, în vederea efectuării de cercetări cu privire la tranzacţii financiare suspecte efectuate de Ovidiu Ioan Silaghi, împreună cu Ariana Silaghi.

Citește AICI comunicatul ANI

Vezi AICI ce spune Ovidiu Silaghi despre acuzațiile ANI.

Eduard Hellvig, ministrul  Dezvoltării Regionale şi Turismului, este cercetat pentru incompatibilitate de funcții, el fiind angajat, simultan, pe mai multe posturi, dar și într-o funcție inexistentă. Astfel, pe lângă funcţia ministerială a fost şi director la o firmă, angajat ca cercetător în ştiinţe politice în altă societate şi a mai încasat salariu de la o bancă de celule stem.

Hellvig s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 7 mai – 31 octombrie 2012, întrucât a exercitat, simultan, atât funcţia de Ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, cât şi funcţia de director în cadrul SC Sintezis Birotica SRL, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. De asemenea, în perioada 20 decembrie 2011 – 14 septembrie 2012, Eduard Hellvig a fost angajat pe funcţia de cercetător în ştiinţe politice în cadrul SC DIB MEDIA CONSULTANCY SRL (al cărei administrator a fost Sorin Dan Mihalache, secretarul general adjunct al Guvernului), societate care nu se încadrează în categoria societăţilor care desfăşoară activităţi de cercetare-dezvoltare, ncasând drepturi salariale de la SC LIFE LINE – MEDICAL CENTER SRL (în perioada august – octombrie 2012), în cuantum de 26.703 de lei, în condiţiile în care la acesta nu figurează, ca şi angajat al societăţii, în baza de date centrală a Inspecţiei Muncii.

Citește AICI comunicatul ANI

Vezi AICI ce spune Eduard Hellvig despre acuzațiile ANI.

Liviu Pop, ministru delegat pentru Dialog Social în cadrul Ministerului Muncii, a fost reclamat pentru conflict de interese și abuz în serviciu contra intereselor publice. Ar fi avantajat patrimonial Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, organizaţie cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani, încălcând astfel dispoziţiile în vigoare referitoare la conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, în materia legislaţiei penale, susţine Agenţia.

Acuzațiile privesc execitarea prerogativelor de ministru al Educaţiei. El a emis, cu nerespectarea hotărârilor judecătoreşti executorii, Ordinul numărul 4.271, care obligă statul să reţină cotizaţia sindicală, respectiv să o vireze ulterior sindicatelor din învăţământ, efectuând acte de administrare în numele acestora, fiind astfel asigurat un folos patrimonial fostului angajator, respectiv Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.

În 15 mai 2012, Liviu Pop a fost desemnat în funcţia de ministru interimar al Educaţiei, în prezent deţinând funcţia de ministru delegat pentru Dialog Social în cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. De asemenea, în perioada 1 decembrie 2007-17 mai 2012, Pop a exercitat funcţia de secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Citește AICI comunicatul ANI

Vezi AICI ce spune Liviu Pop despre acuzațiile ANI.

În cazul secretarului general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache, ANI a constatat încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor. În urma evaluărilor demarate la data de 31 iulie 2012, s-a constatat faptul că Sorin Dan Mihalache s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 10 mai – 8 iunie 2012, întrucât a exercitat, simultan, atât funcţia de secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat, cât şi funcţia de administrator în cadrul SC DIB MEDIA CONSULTANCY SRL, încălcând Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Citește AICI comunicatul ANI

Vezi AICI ce spune Dan Mihalache despre acuzațiile ANI.

Vezi AICI ce declară premierul Victor Ponta despre situația celor patru demnitari.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)