Mai mulți angajați din Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) au amenințat că vor sesiza Comisia Europeană dacă Guvernul va pune în aplicare proiectul de Ordonanță de Urgență privind reducerea cheltuielilor statului. Ei sunt nemulțumiți că, printre altele, li se limitează numărul de angajări și de mașini și susțin că aceste decizii încalcă independența instituției.
Mai mult, potrivit surselor G4Media, o delegație a angajaților din ANRE care a participat la negocierea contractului colectiv de muncă a avut mai multe cereri respinse de conducerea instituției. Principalele solicitări au fost creșterea cu 15% a salariilor, o primă pentru angajații care au certificat de acces la informații clasificate (ORNISS) și o primă pentru bărbați de 300 de lei, de Ziua Bărbatului.
Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a fost intens criticată în spațiul public mai ales în contextul crizei facturilor. Românii s-au trezit mai ales în iarnă cu facturi uriașe la energie, or această instituție trebuia să vegheze la buna funcționare a pieței.
ANRE e văzută drept o instituție înțesată de pilele PSD și PNL, oameni care n-au nicio pregătire în acest domeniu, dar îi ”recomandă” carnetul de partid. Jurnaliștii au aflat pe surse că acești angajați au salarii de mii de euro, căci salariile lor sunt confidențiale, deși sunt plătite din bani publici.
Situația a fost dur criticată de deputatul Ionuț Moșteanu, vicepreședinte USR și purtător de cuvânt al partidului, în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Irina Petraru.
„Nu știu ce să mai inventeze oamenii ăștia și nu știu cum să mă exprim, încerc să găsesc un cuvânt potrivit, dar nu-mi vine decât unul singur, românesc – nesimțire e ăla.
M-am uitat pe bugetul ANRE, cheltuielile de personal sunt 178 de milioane de lei la 360 de angajați. Am făcut un calcul și asta înseamnă că circa 100.000 de euro plătește, în medie, statul român pentru un angajat ANRE. Asta înseamnă 8.000 de euro pe lună brut, circa 5.000 de euro net.
Și se plâng că nu le ajung banii sau mai vor 300 de lei spor. Deci nu am alt cuvânt să descriu această atitudine din partea unor salariați care, dacă mă întrebați pe mine și cei mai mulți dintre români care au strâns cureaua în criza energetică… Instituția care trebuie să vegheze la piața energiei nu și-a făcut treaba, au dormit în bocanci și au lăsat tot pe spatele oamenilor, pe spatele bugetului central să facă apoi diverse compensări, nu i-a interesat ce se întâmplă.
Deci o fabrică de sinecuri, un loc în care partidele mari, PNL și PSD, și-au băgat ani de zile oamenii care nu lucrează nimic în beneficiul oamenilor, însă iată că au tupeu”, a declarat Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR, pentru B1 TV.