Politologul Andrei Țăranu a declarat vineri, pentru B1 TV, că PNL are mari probleme acum, în prag de alegeri, deoarece nu vine cu nimic în fața electoratului și s-a blocat într-un discurs de anii 2000.
Acesta a mai afirmat că PSD, în schimb, e mai bine poziționat deoarece poate atrage mai mulți primari de partea sa: premierul e PSD-ist – Marcel Ciolacu – iar acesta poate împărți banii publici după cum dorește pentru a-și atrage sprijinul politicienilor din teritoriu.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.
„Marea problemă a PNL e una foarte veche, anume facționismul. Dacă de multe ori facționismul a reprezentat un avantaj al PNL, faptul că îi putea crea o dinamică din interior care să emeargă și în exterior, acum, la un partid care se dovește a avea foarte puține resurse discursive și ideologice, facționismul dă mai degrabă rău…
Ei ar trebui să se unească și să aibă o singură voce, or această voce lipsește. Lipsește vocea unui vector principal de imagine, nu există niciun fel de perspectivă ideologică a PNL. El rămâne undeva în 2004-2005, cerând la nesfârșit păstrarea taxei unice, deși ea nu mai e unică de foarte multă vreme.
Această formulă se bazează aproape exclusiv pe aleșii locali pe care-i are. Sigur, unii sunt de foarte mare importanță, ca dl Bolojan sau dl Boc, dar care singuri nu vor putea la europarlamentare să scoată voturile pe care PNL le-a pierdut și probabil le va mai pierde dacă nu are ceva de oferit.
Marea problemă a PNL e că acum nu are nimic de oferit decât, cel mult, un discurs agresiv la adresa PSD, un discurs pe care-l folosesc deja și AUR, și cei de la USR, această nouă coaliție din jurul USR. Deci PNL vine la spartul târgului cu un mesaj, care deja a fost și e folosit. Asta e marea problemă a PNL, iar în politică asta se cunoaște”, a explicat Andrei Țăranu.
Politologul a mai afirmat că Marcel Ciolacu, președintele PSD, are acum mai multe de oferit primarilor, în schimbul susținerii lor în campaniile electorale, chiar dacă și PNL e la guvernare, pentru că, fiind premier, are anumite pârghii economice.
„Asta și-a dorit PSD cel mai probabil de a ajunge în această perioadă la guvernare. (Programul) ”Anghel Saligny” a fost suplimentat cu 7,5 miliarde de lei, or acești bani sunt discreționari.
Un motiv pentru care USR a fost împins de la guvernare era pentru că nu era de acord cu acești bani discreționari, care se ofereau primarilor și președiinților de Consilii Județene. Iată că suma s-a mărit! Cel care o va folosi va fi, cel mai probabil, premierul, în acord sau dezacord cu PNL. De aici declarațiile belicoase ale dlui Tudose”, a mai declarat politologul Andrei Țăranu, pentru B1 TV.