Andrei Pleşu: E, poate, cazul să emigrăm în Cuba!

Andrei Pleşu: E, poate, cazul să emigrăm în Cuba!

Ritmul accelerat în care se întâmplă totul în jurul nostru în ultima perioadă, mai ales pe scena politică, este menit să ne bulverseze. În mijlocul acestei avalanşe de informaţii, Andrei Pleşu încearcă să sistematizeze puţin lucrurile, prin intermediul materialului furnizat de presa momentului şi de analiştii care apar pe la televizor.

Pleşu analizează, pentru ziarul Adevărul, tipurile de discurs în care se împart “întâmplările tragi-comice la care, vrem-nu-vrem, suntem martori de ceva vreme”. Astfel, el identifică patru mari tipuri de scenariu-discurs, toate avându-l ca axă pe Traian Băsescu.

Primul – scenariul în care Băsescu este bun, scenariu care îşi găseşte un număr mai mic de adepţi ca în trecut. Pentru aceştia, Băsescu e omul care a pus pe picioare statul de drept, independenţa justiţiei, orientarea geopolitică corectă a României, a impus măsuri de austeritate, dar aşa a salvat ţara de la faliment, a condamnat comunismul, a fost mereu cu (cel puţin) un cap deasupra adversarilor lui politici. Hiba pe care Pleşu consideră că acest scenariu o are este aceea că, până la sfârşitul mandatului lui Traian Băsescu, au fost arestaţi, preponderent, oameni din “tabăra cealaltă”. >, consideră Pleşu.

În cel de-al doilea scenariu, cel cu Băsescu rău, fostul preşedinte al ţării a făcut poliţie politică, i-a persecutat exclusiv pe cei care nu îi erau prieteni, a manipulat toate instituţiile statului, în folosul intereselor sale politice şi materiale. “Corolar: toţi cei încarceraţi din 2005 încoace sunt nevinovaţi! Hiba acestui scenariu este, dincolo de tâlhăriile dovedite ale unora, arestarea lui Mircea Băsescu. Merge cinismul prezidenţial atât de departe încât să sacrifice un membru apropiat al familiei, numai pentru a face paradă de imparţialitate?”, se întreabă Pleşu.

Penultimul scenariu, cel în care Băsescu e mafiot, s-ar rezuma la “zece ani de mandat, zece ani de crimă organizată patronată din vârful piramidei. Rezultă că toţi cei cercetaţi penal, reţinuţi preventiv sau închişi în “epoca” Băsescu au acţionat în complicitate cu el. Aici este şi hiba acestui scenariu. E greu de susţinut că “sistemul mafiot” poartă marca Băsescu”, crede omul de cultură.

Cel din urmă scenariu este cel al infiltrării generale. “Fiind securist, Traian Băsescu a făcut ce s-a priceput mai bine: a creat un sistem de supraveghere şi control fără echivalent în lumea civilizată. Suntem, în clasamentul statelor poliţieneşti de pe planetă, pe locul 2 (după SUA). Serviciile conduc ţara, presa e, în cvasi-totalitatea ei, infiltrată, tot ce vedem pe scenă e “acoperit”, “aservit”, “şantajat”, parte a “sistemului”. (…) Oricum, dacă suntem cu toţii prizonierii unei asemenea caracatiţe, înseamnă, vorba lui Cioran, că “suntem copţi ca să dispărem”. E, poate, cazul, să emigrăm în Cuba!”, termină Andrei Pleşu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`