Andrei Pleșu, atacuri la adresa lui Ion Iliescu și a PNL-ului

Publicat: 24 12. 2012, 20:56
Foto: romanialibera.ro

Scriitorul Andrei Pleşu îl atacă dur pe fostul preşedinte Ion Iliescu, după ce acesta a declarat că, imediat după revoluţie, România a intrat într-o lume în care nimeni nu mai are certitudini. Filosoful precizează pe propriul blog , că românii trebuie să admită că în topul certitudinilor se află… puşcăriaşii. În plus, Pleşu critică şi decizia PNL-ului,  de a o exclude pe Adriana Săftoiu.

Andrei Pleşu a scris într-un editorial, în care exemplifică ce înţelege prin certitudini. Pe lângă libertatea de exprimare, pentru scriitor revoluţia a adus şi democrația. Iar votul, un act democratic, a fost exercitat inclusiv pe 9 decembrie, când, spune el, 4 milioane şi jumătate de români au arătat că au certitudinea că USL este o alianţă mai bună decât altele. Însă nu acelaşi lucru poate fi spus şi despre politicienii care au primit sprijinul electorilor.

Trebuie să admintem că în topul certitudinilor se află puşcăriaşii: ştiu cu exactitate cînd se vor culca şi când se vor scula, când se va stinge lumina, când se vor spăla, când vor fi scoşi la muncă, când vor primi cele trei mese ale zilei, în ce condiţii vor primi pachete şi scrisori etc. Domnul Iliescu ar fi trebuit, poate, să se refere şi la > ceva mai diafane, dar esenţiale„, a scris Pleșu.

Cei aleşi, nu par să ştie la fel de bine de cine au nevoie pentru a guverna cumsecade, pentru a satisface, mă-nţelegi, aşteptările electoratului. Dacă te iei după portretele unora dintre miniştri şi ale unora dintre parlamentarii cîştigători, rişti, vorba lui nenea Iancu, să-ţi pierzi uzul raţiunii. Mai ales dacă-i compari cu cei excluşi„, a adăugat acesta.

În acest sens, Andrei Pleşu dă exemplu Partidului Naţional Liberal care a dat-o afară din partid pe Adriana Săftoiu, însă a preferat să-l trimită în Parlament pe Gigi Becali.