Anchetă The New York Times: Orașul unde turismul sexual a devenit principala afacere. Drama unei românce forțată să se prostitueze
Pe fondul crizei economice, prostituţia a cunoscut o dezvoltare importantă în Spania, condamnând la sclavie sexuală numeroase femei, între care şi românce. Un exemplu în acest sens este orăşelul La Jonquera, unde turismul sexual a devenit principala afacere, se arată într-un articol al jurnaliștilor de la The New York Times.
Jurnaliștii americani prezintă drama unei românce plecată în Spania în căutarea unei vieți mai bune și forțată să se prostitueze de către cel pe care îl considera iubitul ei.
În urmă cu două luni, Valentina a ajuns în Spania, unde se aştepta să fie angajată la un hotel. Femeia a aflat însă de la bărbatul care a adus-o în această țară că va munci pe marginea drumului, ca prostituată. Acesta a ameninţat-o că o va bate şi îi va ucide copiii dacă nu se va supune.
„Pentru mine, viaţa s-a terminat. Nu voi uita niciodată că am făcut aşa ceva”, spune Valentina, cu lacrimi în ochi. „a adăugat femeia.
Ceea ce obișnuia a fi un orășel liniştit s-a transformat într-un loc al turismului sexual, unde numeroase femei sunt aduse cu forța și obligate să se prostitueze. Prostituţia este principala afacere aici, la fel ca şi în restul Spaniei, unde este în general legală.
Pe fondul crizei cu care Spania se confruntă, specialiștii spun că prostituţia cunoaşte o mare dezvoltare atât în oraşele mici, cât şi în cele mari.
Recent, poliţia a salvat recent o tânără româncă în vârstă de 19 ani căreia traficanţii îi tatuaseră pe încheietura mâinii un cod de bare şi suma pe care aceasta le-o datora: 2.500 de dolari.
În trecut, clienţii erau bărbaţi de vârstă mijlocie, dar în prezent a crescut numărul tinerilor.
Deși autorităţile susţin că femeile pot cere ajutor, cele mai multe sunt reticente.
Valentina, care vorbeşte un amestec de spaniolă cu română, a declarat că nu ştie exact cui să se adreseze, întrucât a fost deja la poliţia locală, însă i s-a spus că trebuie să meargă la poliţia regională din Figueres, la aproximativ 24 de kilometri distanţă.
După câteva zile, Valentina nu a mai răspuns la telefon şi nu a mai putut fi găsită în locul obişnuit, pe marginea drumului.
Inspectorul Xavier Cortes Camacho, de la departamentul regional de combatere a traficului din Barcelona, spune că ea a fost la poliţia din Figueres, însă susține că în ultimul minut ea a refuzat să meargă într-un adăpost şi a plecat pe cont propriu.
Potrivit raportului pe 2010 privind traficul de persoane al Departamentului american de Stat, între 200.000 și 400.000 de femei lucrează ca prostituate în Spania, 90% dintre ele fiind victime ale traficanţilor.
Poliția spaniolă și şi militanţii pentru drepturile omului susţin însă că numărul victimelor este în creştere.