Anca Dragu: Statul român să dețină companii, dar să se poarte ca un acționar responsabil / Rapoartele Curții de Conturi vor avea un rezultat mai eficient (VIDEO)

Publicat: 08 01. 2021, 14:16
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Anca Dragu, președinta Senatului, a declarat vineri, pentru B1 TV, că vrea ca TAROM și CFR Marfă să rămână companii de stat, dar insistă că statul român trebuie „să se poarte ca un acționar responsabil”. „Mi-ar plăcea să văd companii puternice deținute de statul român”, a mai spus ea. Dragu a mai afirmat că a discutat deja cu președintele Curții de Conturi și speră ca într-un an procedurile să fie îmbunătățile, astfel încât rapoartele întocmite de această instituție chiar să producă efecte.

Anca Dragu, despre TAROM și CFR Marfă

Întrebată de moderatorul B1 TV Ștefan Etveș dacă susține ca TAROM și CFR Marfă să rămână companii de stat, Anca Dragu a răspuns: „Da, susțin să rămână companii de stat. Eu cred că statul român poate deține companii, cu atât mai mult companii în domenii strategice. Cu condiția ca statul român să se poarte ca un acționar responsabil, pentru că o companie de stat înseamnă că gestioneazi banii noștri ai tuturor. Am vrea ca aceste companii să fie bine administrate, să producă profit, impozit pe profit, care merge la Ministerul Finanțelor, iar de acolo la școli și spitale. Pe de altă parte să producă și bunuri și servicii de calitate și accesibile pentru noi. Dar da, nu văd o problemă ca statul român, ba chiar mi-ar plăcea să văd companii puternice deținute de statul român”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Întrebată de ce nu se trimite Curtea de Conturi la CFR Marfă și TAROM și de ce atunci când se fac, totuși, rapoarte, ele zac apoi într-un sertar, Dragu a răspuns: „Eu pot să vă spun că am discutat deja cu președintele Curții de Conturi și vrem să punem la punct o procedură prin care aceste rapoarte ale Curții de Conturi să fie dezbătute, însușite, să aibă un circuit la nivelul Parlamentului, a Senatului în special. Am putea face printr-o comisie specială această evaluare a rapoartelor, practic să le dăm mai multă forță acestor rapoarte”.

„Cred că e vorba de procedură în primul rând. Procedura bate mentalitatea și regula. Veți vedea în câteva luni, într-un an, vom operaționaliza acest flux al informațiilor, iar rapoartele Curții de Conturi vor avea un rezultat mai eficient”, a mai declarat președinta Senatului, Anca Dragu, în emisiunea „Drumurile noastre”, moderată de Ștefan Etveș, pe B1 TV.

Anca Dragu, despre Comarnic-Brașov

Întrebată, de asemenea, de ce n-am fost în stare să construim măcar un kilometru de autostradă pe an între Comarnic și Brașov, Anca Dragu a afirmat: „Am mai discutat, și cu dumneavoastră, despre istoria tristă a acestei autostrăzi, care a început greu, la începutul anilor 2000 a mai avut un zvâc – a început ea de mult, din anii `90. În anii 2000 a fost acel proiect, 2003-2004, s-a încercat trecerea acestei autostrăzi pe model PPP, o ambiție cam prea mare a guvernului de atunci, deoarece modelele de PPP pentru autostrăzi nu prea au funcționat. Între timp, am văzut o serie de declarații politice și cam atât. Ce am văzut în 2019, s-a mișcat ceva într-adevăr, ministrul Bode a lansat licitația pentru un Studiu de Fezabilitate, pentru că această autostradă pe care atât de mult ne-o dorim nu avea nici măcar un Studiu de Fezabilitate. Acum, pe noile coordonate, într-adevăr, se prevede o autostradă mai modernă, cu tuneluri, cu pasaje supraterane. Este ca atare și o lucrare mai complexă, dar ar trebui să înceapă și eu am încredere că această nouă echipă și noua coaliție vin cu elan, vin cu presiunea pe care dumneavoastră o puneți în continuare – și sunt convinsă că dumneavoastră veți pune presiunea aceasta tot mandatul. Să livrăm!”.