Analiză Politico: De ce ar putea prezidențialele românești să zguduie NATO

Analiză Politico: De ce ar putea prezidențialele românești să zguduie NATO
Sursa foto: Călin Georgescu / Facebook

România este o putere militară serioasă, motiv pentru care riscul de a deveni președinte Călin Georgescu, un candidat pro-rus, sceptic la adresa NATO, pune alianța în încurcătură, relatează Politico.

Politico avertizează că prezidențialele românești ar putea să zguduie NATO

Politico scrie că România, o țară de 19 milioane de locuitori, este membră a NATO de două decenii și este gazda unei baze aeriene care se extinde și va deveni cea mai mare din Europa. Este vecină cu Ucraina, are ieșire la Marea Neagră unde se află Crimeea ocupată, a trimis Kievului arme și muniție și găzduiește sistemul antirachetă american Aegis Ashore de la Deveselu, acolo unde se află atât trupe române, cât și americane.

Totuși, continuă publicația, aceste legături internaționale sunt deplânse de Georgescu, care a condamnat rachetele de la Deveselu drept o „rușine” națională, a pledat pentru încetarea sprijinului destinat Ucrainei și a cerut „înțelepciune rusească” în modelarea politicii externe.

În același timp, Călin Georgescu insistă că nu dorește retragerea din alianță.

88% dintre români susțin apartenența la NATO

Chiar și în scenariul în care Georgescu ar înclina spre retragerea din NATO, ar fi un obiectiv greu de atins întrucât extrema dreaptă nu are majoritatea în Parlament. În plus, acest lucru i-ar putea înfuria pe români, având în vedere că 88% susțin apartenența la alianță, conform unui sondaj recent.

Politico continuă prin a vorbi un pic despre forma de guvernământ din România și a amintit că Președintele este comandantul suprem al forțelor armate și titularul politicii externe. Astfel, cu un Președinte sceptic la adresa NATO, alianța ar putea avea mari probleme. Georgescu ar putea copia din manualul premierului ungar Viktor Orban, de exemplu, și ar putea acționa ca actor pro-Kremlin în interiorul alianței.

O schimbare politică dramatică la București ar putea, prin urmare, să submineze rolul României, unul dintre aliații cu rol major în zona de securitate regională.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`