Mafia nu se prezintă la alegeri, dar are candidați sau chiar partide întregi pe care le susține, sugerează analistul politic Alina Mungiu Pippidi într-un editorial. Aceasta vorbeşte despre fostele structuri ale Securităţii care se regăsesc şi astăzi în funcţii importante.
"Ce deosebește un serviciu secret de un partid?", se întreabă, retoric, Alina Mungiu Pippidi în editorialul intitulat sugestiv "Partidele românești, anexele unor servicii secrete?". Politologul face apoi conexiuni incredibile în legătura cu evenimentele de pe scena politică.
"Numai faptul că serviciul nu își poate prezenta lista în alegeri sub sigla proprie, și e redus la folosirea unor partide, unele, cu tristețe spun, cu reputație istorică. (…) Să vedem faptele. Ele sunt așa: președintele Iohannis ajunge la Cotroceni și trece imediat la creșterea bugetului pentru apărare la doi la sută, din prima lună de guvernare, prin consens cu partidele, ceea ce e de-a dreptul vizionar avînd în vedere că mai erau doi ani pînă la inaugurarea lui Donald Trump și că după aceea președintele nu a mai făcut nimic altceva. La vremea aceea președintele avea consilier propriu pe tema asta- un băiat modest intelectual și ca prestație internațională, deși muncitor, pe numele său George Scutaru, care a fost umflat de DNA", se arată în materialul semnat de Pippidi în româniacurată.ro.
Politologul continuă în termeni la fel de critici la adresa partidelor-anexă la serviciile secrete.
"Și iaca așa nu intră oameni de valoare în politică- decît prin servicii- și partidele sunt slabe și se reia cercul vicios. (…) Nu vreau să dau sfaturi USR, scufundat de servicii dinainte de a apuca să zboare doi metri, dar proba autonomizării oricărui partid (de PSD ce să mai spun, am văzut bravura lor la comisia de supraveghere SRI, a venit Maior și le-a dat linia), este în reforma serviciilor secrete și a Externelor. Care nu e în programul nimănui", a adăugat politologul.
Analiză dură făcută de Mungiu-Pippidi: Partidele, anexe ale serviciilor secrete
#DIRECT_ONE_h8go5v#