Birchall, reacție la Raportul MCV: Când am preluat mandatul la Ministerul Justiției, România era în pragul activării Articolului 7. Realmente ne-a trecut glonțul pe la ureche (VIDEO)
Ana Birchall, ministrul Justiției, a declarat că o amărăște Raportul MCV, dat publicității marți, dar remarcă la el tonul ceva mai favorabil decât precedentul, precum și faptul că acesta face referire la măsurile bune pe care ea le-a luat în cele câteva luni de când a preluat portofoliul Justiției. „Nu se puteau face minuni peste noapte. Când am preluat mandatul, România era în pragul activării Articolului 7. Realmente ne-a trecut glonțul pe la ureche”, a punctat Birchall.
„Ne-am fi dorit un raport mai bun.
Raportul recunoaște îndeplinirea doar a două recomandări din 12 formulate în 2017, cea privind ANABI și cea privind implementarea de către ANI a sistemului informatic. Se recunosc progrese în implementarea recomandărilor 3 și 5. El ecriticîn privința implementării recomandărilor din noiembrie 2018.
Raportul tratează distinct două perioade: noiembrie 2018 – aprilie 2919, respectiv aprilie 2019 – prezent. În legătură cu a doua sunt cel puțin 7 referiri pozitive la ministrul Justiției sau la Ministerul Justiției
Apreciez că raportul reflectă de o manieră obiectivă situația de fapt și are un ton mai favorabil față de cel precendent privind activitatea ministerului. E reflectat pozitiv și angajamentul premierului de a nu continua nicio reformă judiciară controversată și de a relua dialogul în cadrul raportului MCV, lucru care s-a și întâmplat.
Personal raportul mă amărăște, deși din punct de vedere al activității ministerului pe mandatul meu, se remarcă într-o manieră pozitivă demersurile pe care le-am inițiat.
Nu se puteau face minuni peste noapte. Când am preluat mandatul, România era în pragul activării Articolului 7. Realmente ne-a trecut glonțul pe la ureche”, a declarat ministrul Ana Birchall.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„A fost apreciată decizia mea de a suspenda numirile procurorilor de rang înalt, pentru identificarea unor soluții pentru îmbunătățirea acestor proceduri.
În legătură cu Secția specială, după cum puteți constata din raport, CE critică înființarea acesteia, reiterând observațiile și recomandările Comisiei de la Veneția și GRECO, dar și ale Comisiei Europene în raportul din noiembrie 2018, care recomandă desființarea acesteia.
Îmi exprim regretul și dezamăgirea că activitatea din ultimul an a CSM a dus la critici și la menționarea explicită a președintelui Consiliului. Acest lucru e cu atât mai îngrijorător cu cât reflectă o degradare a aprecierilor din raport.
Dacă ne dorim finalizarea MCV, trebuie să avem consens național și toți actorii relevanți să vorbească pe o singură voce.
Este esențial pentru România ca toate instituțiile care au un rol în justiție să continue acțiunile pentru lupta împotriva corupției și independența justiției. Acest lucru nu este imposibil, depinde doar de noi.
Am decis să convoc în regim de urgență comisia MCV în care sunt reprezentate toate instituțiile care au un cuvânt de spus”, a mai declarat Ana Birchall.
Comisia Europeană a publicat, marți, Raportul MCV privind evoluția justiției din România. Acesta este unul dur, în care se condamnă evoluțiile de la începutul anului și se arată că România nu a urmat progresele făcute până în 2017.Comisia Europeană notează în concluziile Raportului MCV că a fost „nevoită să revină frecvent la evoluțiile din România privind reforma judiciară și lupta împotriva corupției”.
„În fiecare din aceste ocazii, Comisia Europeană a constatat frecvenți pași înapoi de la progresele care fuseseră făcute în anii trecuți de România și notate în raportul din noiembrie 2018”, se arată în concluziile raportului MCV pe 2019. (DetaliiAICI)