EXCLUSIV // După mai bine de 8 luni, Ministerul Afacerilor Externe din România oferă explicații publice privind un eveniment controversat, care a avut loc la Chișinău, cu ocazia recepției de Ziua Națională. Astfel, anul trecut, cu ocazia recepției de 1 decembrie, evenimentul organizat de Ambasada României la Chișinău a beneficiat de o sponsorizare a fundației Edelweiss, ce aparține controversatului oligarh Vladimir Plahotniuc, pe atunci la putere în Republica Moldova.
Deși inițial a refuzat să răspundă acestor chestiuni, MAE oferă acum, după ce regimul lui PLahotniuc a pierdut puterea, primele explicații legate de acest eveniment controversat. Răspunsul MAE a fost obținut în exclusivitate de B1.ro, după o serie de solicitări trimise ministerului.
Primele explicații privind sponsorizarea controversată
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a explicat pentru B1.ro în ce a constat și cum s-a desfășurat sponsprizarea evenimentelor organizate de Ambasada României la Chișinău de către Fundația Edelweiss, controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc.
În contextul evenimentelor tensionate din Republica Moldova și al dezvăluirilor din ultima perioadă privind legăturile dintre Plahotniuc și puterea din România, B1.ro a adresat MAE, în urmă cu aproximativ o lună, următoarele întrebări:
1. În ce a constat sprijinul oferit de Fundația Edelweiss pentru organizarea recepției găzduite de ambasada României la Chișinău și care au fost criteriile și condițiile care au stat la baza selectarii acestei fundații ca sponsor?
2. Ce alte contracte sau colaborări au existat între Ambasada României la Chișinău și Fundația Edelweiss?
3. Care au fost subiectele de discuției între ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, și Vlad Plahotniuc în cadrul întrevederii desfășurată pe data de 10 iunie?
Inițial, în locul unor răspunsuri clare la întrebările B1.ro, MAE a transmis comunicatul prin care își nuanțează poziția privind criza din Republica Moldova, după ce ministrul Teodor Meleșcanu a evitat să recunoască legitimitatea guvernului condus de Maia Sandu. Ulterior instituția a revenit cu explicații pe larg despre subiectele abordate.
Astfel, potrivit MAE, Ambasada a transmis peste 30 de invitații de sponsorizare pentru organizarea recepției din decembrie 2018, costurile fiind suportate de 14 sponsori, printre care s-a aflat și Fundația „Edelweiss”, cu care s-a încheiat un contract de sponsorizare. Obiectul sponsorizării l-a constituit acoperirea unei părți din cheltuielile necesare organizării de către personalul hotelului a unui bufet oferit invitaților în cadrul recepției. În schimbul acestei sponsorizări Ambasada s-a obligat să asigure prezentarea publică a numelui Fundației Edelweiss în timpul evenimentului.
Răspunsul integral al MAE
“Ziua Națională a României reprezintă pentru toate misiunile diplomatice ale României, deci inclusiv pentru Ambasada din Republica Moldova, ocazia organizării celui mai important eveniment anual de diplomație publică. Cutumiar, sunt invitați să participe atât oficialii locali, cât și șefii misiunilor diplomatice acreditați în statele de reședință, precum și membrii comunităților românești rezidenți în statele respective.
La recepția organizată de Ambasada României la Chișinău în decembrie 2018 au fost prezente aproximativ 1300 de persoane. Între cei care au participat la eveniment pot fi menționați oficiali din Republica Moldova, prim–ministrul, miniștri, membrii ai Parlamentului, corpul diplomatic acreditat, oameni de cultură, reprezentanți ai mediului academic, ai mediului de afaceri, mass – media, lideri ai partidelor politice parlamentare și extra-parlamentare, personalități de marcă din R. Moldova, reprezentanți ai clerului local, consilieri prezidențiali.
Atât numărul substanțial al participanților, cât mai ales protocolul la care cutuma diplomatică stabilește că trebuie să se desfășoare un astfel de eveniment, a necesitat închirierea unui spațiu corespunzător, în mod tradițional fiind ales Hotelul Leogrand Radisson Blu. Menționăm că acesta este singurul hotel din Chișinău care permite organizarea unui eveniment de o asemenea anvergură.
Ambasada a întreprins demersuri în acest sens, concretizate în angajamente voluntare din partea unor companii și firme, cu activitate economică susținută pe piața din Republica Moldova. În acest sens, în fiecare an au fost transmise peste 30 de invitații de sponsorizare. Principalele costuri aferente organizării recepției din decembrie 2018 au fost, în cele din urmă, suportate de 14 sponsori, printre care s-a aflat și Fundația „Edelweiss”, cu care s-a încheiat un contract de sponsorizare, semnatarul din partea organizației menționate fiind chiar directorul general, doamna Lidia Cucoș.
În cazul tuturor contractelor de sponsorizare, deci și în acest caz, obiectul sponsorizării l-a constituit acoperirea unei părți din cheltuielile necesare organizării de către personalul hotelului a unui bufet oferit invitaților în cadrul recepției, suma convenită în contract fiind virată prin transfer direct în contul Leogrand Radisson Blu.
Obligațiile Ambasadei, rezultate din contractele de sponsorizare, s-au rezumat doar la prezentarea publică a numelui sponsorilor în cadrul evenimentului. Contractul de sponsorizare este un contract tip, standardizat, utilizat în toate aceste situații, conținutul acestuia fiind aprobat anterior de către Ministerul Afacerilor Externe”, se arată în răspunsul MAE pentru B1.ro.
De asemenea, MAE precizează că „Ambasada României la Chișinău a avut contracte sau colaborări cu Fundația „Edelweiss” doar/strict pentru sponsorizarea recepției de Ziua Națională a României.”
Primele precizări privind discuțiile dintre partidul lui Plahotniuc și ambasadorul român
În ceea ce privește discuția între ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, și Vlad Plahotniuc, MAE precizează că aceasta s-a desfășurat în cadrul unei întrevederi la care au luat parte toţi ambasadorii/însărcinaţii cu afaceri ai statelor membre UE acreditate în Republica Moldova și conducerea PDM.
“La data de 10 iunie, la sediul PDM, Ambasadorul României la Chișinău a participat, împreună cu toţi ambasadorii/însărcinaţii cu afaceri ai statelor membre UE acreditate în Republica Moldova, la o întrevedere cu conducerea PDM formată din Vlad Plahotniuc, Andrian Candu, Vladimir Ciubotaru şi Pavel Filip. Întrevederea a durat circa 1 oră şi 45 minute. Conducerea PDM a prezentat contextul politic şi punctul lor de vedere asupra aspectelor juridice care au condus la actuala criză politică. Singurul ambasador care a luat cuvântul cu acel prilej a fost șeful Delegației UE la Chișinău”, a precizat MAE.
Criza politică din Republica Moldova
Amintim faptul că Republica Moldova s-a confruntat la începutul lunii iunie cu o criză politică fără precedent după ce Curtea Constituţională a invalidat guvernul condus de Maia Sandu, format ca urmare a coaliției dintre Partidul Socialist şi blocul ACUM. De asemenea, Curtea Constituțională a decis suspendarea temporară a preşedintelui Igor Dodon, întrucât a refuzat să dizolve parlamentul rezultat în urma alegerilor din 24 februarie. Pavel Filip, în calitate de premier cu mandatul expirat, a fost desemnat ‘preşedinte interimar’. Acesta a anunțat dizolvarea parlamentului şi semnarea decretului prin care a stabilit la 6 septembrie data alegerilor anticipate.
După ce atât statele occidentale în frunte cu SUA, cât și Federația Rusă și-au manifestat sprijinul față de noul parlament de la Chișinău, guvernul interimar, format de Partidul Democrat al lui Vladimir Plahotniuc, a renunţat vineri la putere, în favoarea executivului învestit de Parlament, condus de Maia Sandu.
La rândul lor judecătorii Curții Constituționale (CC) din Republica Moldova au anulat hotărârile din perioada 7 – 9 iunie 2019, adică acelea care făceau referire la dizolvarea Parlamentului și la nerecunoașterea Guvernului condus de Maia Sandu.
În ciuda faptului că atât statele occidentale, cât și Federația Rusă și-au manifestat sprijinul față de noul parlament de la Chișinău, guvernul de la București a ezitat inițial să recunoască executivul condus de Maia Sandu.Teodor Meleşcanu a declarat în nume personal că singura soluție la criza din Republica Moldova o reprezintă organizarea de alegeri anticipate pe 6 septembrie. Ulterior MAE a nuanțat prin intermediul unui comunicat poziția privind criza din Republica Moldova.