Alternativele Guvernului Grindeanu. Pippidi: Rezistenții din Piața Victoriei au ieșit în stradă "pe cuvântul" unor oameni, care ar trebui să le ofere ceva pentru viitor
Degeaba dăm jos Guvernul Grindeanu dacă nu avem o alternativă mai bună. Alina Mungiu Pippidi scrie, într-un articol pentru RomâniaCurată, că “rezistenții” din Piața Victoriei “au ieșit pe cuvîntul unor oameni care i-au chemat, și care ar trebui să aibă un oarecare sentiment de obligație față de ei și ceva să le ofere pentru viitor”.
În opinia preşedintei Societăţii Academice Române, alternativelepozitive care există în acest moment sunt:
1.PSD a înțeles ceva din toate astea și va prezenta un partid reformat pe viitor: “Nu prea cred, și iată de ce. PSD a făcut lucruri mult mai rele în trecut (în marțea neagră chiar au încercat să scoată complet conflictul de interese, au încercat să schimbe totalul votanților la referendum, etc), a mai încasat contralovituri rele și o aripă mai reformistă tot nu a ajuns la putere. Pentru că nu era niciuna”
2. Alt premier al lui Iohannis, susținut de o majoritate parlamentară difuză: “Cu un PSD lovit prin Dragnea și Grindeanu amenințați cu pușcăria- terenul a fost pregătit, că știe o lume întreagă că voiau să demoleze pușcăria ca să nu meargă ei în ea- șeful statului are o mînă puternică și el poate face un guvern de uniune națională (partidele trimit propuneri de miniștri pe care le filtrează președinția și serviciile), sau unul tehnocratic (toată lumea trimite propuneri de miniștri pe care le filtrează președinția și serviciile, cum a fost la guvernul Cioloș) și ne alegem cu guvernul Cioloș doi sau echivalent.”
3. Iohannis își face partid prezidențial nou: “Președintele își dă seama că nu mai poate continua cu partide care au un trecut, și îi dă mandat lui Dacian Cioloș să facă un partid nou. Aici chestiunea care se pune este dacă din USR se poate face un partid prezidențial serios sau va rămâne cum e acum, sub nivelul de coerență și competență politică de la precedentele încercări”
4. Greva democrației reprezentative. Anarhia salvează România: “Miniștri putem schimba, partide noi puteam face, dar democrația reprezentativă nu o mai putem reînvia. Problema centrală, absența unor asociații de oameni cu idei similare despre cum trebuie să meargă societatea, care să se reflecte în cîteva partide, nu se mai poate rezolva pentru că lumea nu se mai asociază”.
“Ordinea e cea a plauzibilității, după mine, dar le puteți aranja cum vreți. Și ca să nu vă las prea triști, revin săptămâna viitoare cu ce se mai poate face, desi sper că ați înțeles deja că întrebarea preliminară e cine vrea să facă…”, conchide Pippidi.