Alt efect al majorării veniturilor românilor sub guvernarea PSD: numărul mașinilor noi vândute, în creștere

Alt efect al majorării veniturilor românilor sub guvernarea PSD: numărul mașinilor noi vândute, în creștere
Sursa foto: Freepik.com

Datele raportului publicat joi de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) arată că înmatriculările de mașini noi în România acestea au avut un avans de 14,7% comparativ cu aceeași luna din 2023. Este o nouă dovadă a faptului că măsurile implementate de PSD pentru creșterea nivelului de trai pentru români aduc rezultate, majorarea veniturilor dându-le posibilitatea de a investi într-un autoturism nou, inclusiv prin accesarea de noi credite.

În mai, pe piaţa auto din România au fost înmatriculate 15.643 autoturisme, faţă de 13.641 vehicule în perioada similară din 2023. Cu un avans de 14,7% față de aceeași lună din 2023, țara noastră a înregistrat a doua cea mai mare creștere din Europa, după Croația (+18,95%). Datele ACEA mai arată că, la nivel european, înmatriculările de mașini noi au scăzut cu 2,6%.

În România, înmatriculările de mașini noi au crescut și în ceea ce privește totalul înmatriculărilor din primele cinci luni ale anului. Cu un total de 62.147 autoturisme, faţă de 60.472 vehicule în perioada similară din 2023, s-a înregistrat un avans de 2,8%. La nivelul continentului, potrivit ACEA, avansul a fost de 4,6%.

Românii au achiziționat mașini și bunuri, dar au putut face și economii

Creșterea puterii de cumpărare a românilor este în continuă accelerare, susținută de politicile implementate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu și care au făcut ca veniturile să crească într-un ritm dublu față de rata inflației. Acest lucru le-a dat românilor posibilitatea de a achiziționa mașini și bunuri direct sau să acceseze credite mai ușor.

Volumul creditelor de consum accesate a ajuns, în primul trimestru al acestui an, la nivelul record de 4,2 miliarde de lei. În același timp, românii au făcut și economii. Cele mai recente date ale Băncii Naționale a României (BNR), aferente primului trimestru, arată că depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna martie 2024 cu 0,3% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 584,458 miliarde de lei, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior s-au majorat cu 11,4% (4,5% în termeni reali).

Acest lucru a fost posibil datorită politicilor economice ale Guvernului PSD de creștere a veniturilor salariale. Astfel că începând cu 1 octombrie 2023, salariul minim brut a crescut la 3.300, iar de la 1 iulie va exista o nouă majorare de 400 de lei, până la 3.700 lei. Măsura este un pas important către adoptarea salariului minim european și pe care Guvernul Ciolacu l-a adoptat, cu implementare de la 1 ianuarie 2025.

Conform Directivei UE, valoarea salariului minim trebuie să fie echivalentul a 50% din salariul mediu în plată. În luna aprilie 2024, câştigul salarial mediu net a fost 5.217 lei, cu 14,3% mai mare față de aceeași lună a anului trecut.

În plus, prin politicile sociale implementate de PSD, s-au înregistrat progrese și în ceea ce privește valoarea salariului din perspectiva parității de cumpărare. Măsurile-cheie precum limitarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază și plafonarea facturilor la energie, au temperat creșterile de prețuri la aceste produse și servicii, care dețin o cotă importantă din cheltuielile zilnice ale românilor.

Material susținut de PSD

Urmăriți B1TV.ro și pe
`