Allen Coliban, primarul USR al Brașovului, a declarat că Primăria are peste 100 de procese în instanță cu dezvoltatori imobiliari și că aceștia fac presiuni constante pentru că le vin tot felul de „idei”, adevărate „atentate la natură”.
Reacția sa vine în contextul în care la Camera Deputaților se află proiectul de Cod al urbanismului. El a trecut deja tacit de Senat. Proiectul a fost criticat extrem de dur de Ordinul Arhitecților din România, care a atras atenția că „practici precum cele încercate acum în Parlament – derogări, lipsa controlului modului de construire și legalizări de construcții ilegale – au condus în cazul Turciei la consecințele tragice cunoscute”.
„Împreună cu brașovenii, am reușit să oprim câteva atentate la natură și avem peste 100 de procese în instanță cu dezvoltatori imobiliari. Vă aduceți aminte și câtă rezistență am întâmpinat până la adoptarea ”Regulamentului construcțiilor în pantă” – sunt lupte zilnice pentru a face față presiunilor constante legate de noi ”idei” de dezvoltări imobiliare.
Este o luptă inegală, cu mize total diferite – pe de o parte comunitatea și sute de hectare de dealuri și zone pretabile a fi amenajate ca parcuri și spații verzi, pe de alta dezvoltatorii imobiliari și sute de milioane de Euro profit pe care încearcă să îl obțină”, a scris Allen Coliban, pe Facebook.
Acesta a mai precizat că legislația în urbanism trebuie să urmărească interesul public și comunitar, care primează asupra interesului particular.
Dacă proiectul de Cod al urbanismului va intra în vigoare, va deveni legal să se ridice construcții pe spații verzi private, iar clădirile construite ilegal vor putea intra în legalitate.
De asemenea, dezvoltatorii imobiliari care ridică noi cartiere nu vor mai fi obligați să asigure 20 de metri de spațiu verde pentru fiecare locuitor.
În plus, indiferent de cât de mare este suprafața de teren distrusă, amenda este unitară, între 50.000 și 500.000 de lei, iar dacă e plătită în primele 15 zile, ajunge la 25.000 de lei.
Acestea sunt doar o parte dintre pericolele din proiectul de Cod al urbanismului, despre care a vorbit mai mult Ordinul Arhitecților din România.
În urma presiunii societății civile, dar și a parlamentarilor USR din comisiile de administrație ale Parlamentului, Camera Deputaților a amânat votul decisiv pe Codul Urbanismului, ce trebuia dat miercuri, până în sesiunea din septembrie.