Alina Mungiu-Pippidi: „Pericolul pentru România nu a trecut” / „60 de zile îi sunt suficiente cuiva care a fost ales președine să distrugă din temelii democrația românească”

Publicat: 20 12. 2024, 15:18
Actualizat: 20 12. 2024, 15:19

Politologul Alina Mungiu-Pippidi a declarat într-un interviu pentru B1 TV că după anularea alegerilor prezidențiale, România nu a scăpat de pericolul ascensiunii partidelor extremiste. De asemenea, aceasta susține faptul că alegerile prezidențiale trebuie repetate pentru că a fost încălcată legislația privind finanțarea electorală de către Cplin Georgescu:

“Pericolul pentru România nu a trecut pentru că, în primul rând poate ar trebui să spunem în două propoziții cât de mare a fost pericolul pentru România, pentru că văd că există tendința în București ca lumea să spună: pk, chiar dacă cineva a trișat, de ce nu ați lăsat alegerile să meargă până la capăt? E voința poporului, indiferent că poporul a fost mințit, manipulat, mințit și manipulat, oamenii au vrut să se lase furați, mințiți și manipulați! Răspuns: nu, nu e așa.

În primul rând nu e așa din considerente legale, pentru că dacă cineva trișează legile de finanțare electorală, acel cineva nici nu poate să ajungă președinte sau dacă ajunge pentru că durează un timp până se adună toate datele, nu poate să rămână președinte”.

Alina Mungiu-Pippidi a avertizat că președintele poate să distrugă după 60 de zile democrația în România:

“În cazul nostru situația era clară, candidatul care intrase în turul doi declarase singur la televiziune că a avut venituri electroale zero și că a avut cheltuieli electorale zero. Acest lucru înseamnă că și dacă un euro găsești că e intrat și s-au găsit mult mai mult decât atât înseamnă că el a trișat întreaga legislație de campanie electorală. În România e ilegal, ai trișat ești descalificat, ca într-o competiție sportivă. De ce nu putem să lăsăm pe mai târziu?

Nu putem să facem! Conform Constituției României, cine se alegea președinte putea să ne cheme din nou la alegeri parlamentare  în 60 de zile. Deci 60 de zile îi sunt suficiente cuiva care a fost ales președine să distrugă din temelii democrația românească. E suficient să propui doi prim-miniștri care nu au cum să aibă majoritate și după aceea trimiți înapoi Parlamentul și ceri poporului să îți dea o majoritate parlamentară.

De asta prezidențialismul și în această țară și în orice țară în care a fost încercat este și continuă să rămână ceva mai degrabă periculos pentru democrație”.