Politologul Alina Mungiu-Pippidi a vorbit, într-un articol de opinie pe site-ul România Curată, despre contribuția serviciilor secrete la actuala criză și a afirmat că șeful CSAT, președintele Klaus Iohannis, „va spune probabil că se simte informat, cum a mai declarat și în alte dăți, și ca atare promovează deliberat în fruntea statului pe unul care bate cîmpii și joacă la țară cum ar juca la bursă”.
Politologul a amintit că Florin Cîțu, „care spune de mai mulți ani lucruri enorme, fără a se sinchisi de dovezi sau fapte”, a pretins că un fost ministru PSD al finanțelor ar fi spion rus, și spune că în orice țară normală ar fi fost declanșată o anchetă. Nu e legal să fii spion rus, și numai o țară iresponsabilă lasă asemenea bănuieli neclarificate, explică ea.
În orice țară normală, spune Alina Mungiu-Pippidi, ar fi început imediat o anchetă pentru a lămuri acuzațiile pe care i le-a adus un șef de guvern unui fost ministru de finanțe, având în vedere că acesta din urmă a reprezentat țara ani de zile în reuniunea miniștrilor de finanțe de la Consiliul European, a făcut nenumărate împrumuturi și a luat multe decizii strategice. Ministrul în cauză a deținut și portofoliul fondurilor europene, amintește ea.
E de necrezut că nimeni nu face nimic, a subliniat Alina Mungiu-Pippidi, care a explicat că sarcina de lămuri lucrurile revine SRI și că există și comisii de securitate în Parlament, și CSAT: „Fie e cunoscut de către toată lumea că primul ministru bate cîmpii în mod iresponsabil, fie toți se fac grav vinovați de lipsă de patriotism și trădare națională”.
Serviciile secrete trebuiau să îi înformeze pe președintele Klaus Iohannis și pe fostul premier Ludovic Orban și că Florin Cîțu are cazier: „Dacă nu știau, la cît cheltuiesc, la cît infiltrează diaspora și pe studenții străini, dacă nu aveau un dosar complet Cîțu deîndată ce a fost propus la ministerul de Finanțe nu și-au făcut treaba”.
Potrivit politologului, este și mai inacceptabil să ai un asemenea dosar, dar să îl ții secret și să dai aviz pozitiv cuiva vulnerabil. Ea a subliniat că integritatea publică este o obligație legală a tuturor serviciilor de stat și nu ai voie să secretizezi informații despre corupție, conform legii: „Vă las să ghiciți cîte asemenea informații există, dar sunt tăinuite pentru folos privat”.
Alina Mungiu-Pippidi spune că oricine ar fi putut prezice că va ieși un mare scandal dacă sunt demiși miniștrii USR PLUS care nu semnează PNDL 3 și Stelian Ion se apucă să selecteze procurori fără a avea undă verde din partea președintelui Klaus Iohannis.
„Dar marii analiști de la servicii de ce nu i-au spus șefului statului că urmează o criză politică? Lui Băsescu i-au spus de abia după ce lumea de la Tg Mureș era în stradă, și lui Constantinescu îi spuneau să stea liniștit cînd eu vedeam pe camere, în direct, că minerii se îmbarcau la Petroșani în trenul de București. Cu Iohannis au exercițiu, întîi îi umflă oamenii cărora le-au dat aviz, după aia îi spun că era o problemă”, a adăugat Alina Mungiu-Pippidi.
Politologul s-a arătat de părere că, indiferent ce au făcut sau nu au făcut serviciile, „șeful CSAT, care e Klaus Iohannis, va spune probabil că se simte informat, cum a mai declarat și în alte dăți, și ca atare promovează deliberat în fruntea statului pe unul care bate cîmpii și joacă la țară cum ar juca la bursă”.
„Și tolerează sau chiar impune ca nimeni să nu își facă datoria pentru că vrea să se joace telenovela lui, una cu Bode și mitraliere în prim plan, ca la clipul pentru vaccinare, un film cu mulți mușchi, dar din cîte se vede creier mai puțin”, a conchis ea în editorialul de pe România Curată.