Alina Mungiu-Pippidi, despre ”oamenii noi” din politică: Publicul curat occidental și democratic are mereu de ales între Partid și Securitate. Noutatea este că Partidul de azi, față de cel de altădată, e ales

Publicat: 31 01. 2019, 17:51

Politologul Alina Mungiu-Pippidi analizează, într-un editorial publicat pe site-ul Cotidianul, recentele mișcări de pe scena politică și așa-numitele încercări de a aduce „oameni noi” în rândul politicienilor.

Potrivit acesteia, în acest moment este vorba despre două tabere. Pe de o parte, exponenții securității, iar pe de altă parte, PSD, care a ajuns totuși la putere în urma votului cetățenilor.

Pippidi începe prin a se referi la noul partid al lui Dacian Cioloș, precizând că fostul premier ”nu a fost lăsat să înscrie un partid, ca să i se poată oferi unul, legat cu lesă”.

”Dacian Cioloș a fost umflat cu pompa doar ca să poată aerul exploda mai bine, înțepătură cu înțepătură. Nu a fost lăsat să înscrie un partid, ca să i se poată oferi unul, legat cu lesă. Știut fiind că nu verifică pe nimeni, s-au înscris de la PRM la PMP fără restricții, bașca obișnuiții imbecili care încearcă să își spele șpăgile în declarația de avere, convinși fiind că departamentul lor are imunitate”, scrie Pippidi.

Aceasta vorbește despre operațiunea ”Înlocuirea clasei politice”, care este ”o operație în care patrioții și mercenarii, gradații pe bune și tocmiții cu luna se amestecă în cel mai deplin haos. Numele ei de fond este, a fost și a rămas păstrarea integrității Partidului/Partidelor) prin vigilența Securității. Episoade noi. Cu contribuții excesive din partea serviciilor Internelor, Armatei, SRI, SPP, SIE și județului Sălaj, care pare o pepinieră de cadre de mîna întîi, de la Virgil Ardelean și Vasile Dîncu la Edi Hellvig și Dacian Cioloș”.

Alina Mungiu-Pippidi precizează că este nevoie de înlocuirea clasei politice, însă atrage atenția asupra faptului că ”noutatea este că Partidul de azi, față de cel de altădată, e ales”.

„Clasa politică, desigur, cere să fie înlocuită. Niște oameni politici care postează singuri poze în care asupra unui buget întîrziat cu o lună zăbovesc odihniți și bine dispuși Daniel Chițoiu, Darius Vîlcov și Liviu Dragnea , trei oameni cărora nici o persoană privată nu le-ar încredința de bunăvoie un împrumut, niște oameni politici care folosesc ocazia lansării președinției României ca să aducă pe Adrian Severin și Adrian Năstase, doi condamnați pentru șpagă să-și pledeze cauza taman la Frans Timmermans -fără audiență, printr-o ambuscadă prost regizată, de parcă trebuia să îl mai convingem pe FT că acesta e guvernul care face lobby corupților și nu e el convins destul- niște pesediști/peremiști care cred că dacă Europa e contra lor pot și ei să fie contra Europei (și eventual să schimbe majoritatea opiniei publice), sau care produc noi Elene Udrea pe nervii poporului căruia nu i-a priit Crăciunul că a scăpat aia veche de pușcărie- asemenea oameni politici sunt de Jurassic Park, se duc singuri la gardul electric și aplică la extincție. (…)

Noi nu putem înlocui un partid ales, fie și PSD, cu o ”meritocrație” obscur selectată de urmașii Securității și impusă la USR, la PNL și la PLUS pe față, prin operația ”Oameni noi” (selectați de voi), al cărei principal promotor civil a fost Mihai Polițeanu, ex PNȚcd, PDL, M10 și acuma USR ( nu mai socotesc alte afilieri, nici ocupații…). Sau care se vede în figuri marcante ca rectorul de la Timișoara pus să prezideze ședința la Cameră anti-Dragnea, acuzat de plagiat și cu diplome de la ANI și Academia de Apărare. (…)

Per total e o tragedie democratică și o formă de furt perpetuu, dacă nu de revoluții, atunci de alegeri, pentru că o secțiune din public, care nu e nici dependentă, nici securistă, ci curat occidentală și democratică, are mereu de ales între Partid și Securitate, unde eventual vor ajunge toți cei votați, indiferent de flamura sub care s-au prezentat.

Pe moment Securitatea pare că va câștiga, pentru că PSD nu a reușit să priceapă că abuzurile contra lor (mandatele de ascultare de siguranță națională sau completele exceptate nelegal de la tragerea la sorți) nu pot fi spălate prin alte abuzuri, și mai ales că șansele lor la Președinție, cu mesajul de ”suveranitate” (contra mesajului european și anticorupție) sunt zero. Nu tribunalele și Bruxellesul îi condamnă, ci alegerile prezidențiale și decizia de a avea candidat propriu, și condamnarea asta și-au fixat-o singuri, că atîta i-a dus capul.

Coruptă și de proastă calitate, democrația de azi e încă democrație, dar triumful ”oamenilor noi” preselectați va fi orice altceva”, a mai scris Alina Mungiu-Pippidi.