Alina Gorghiu (PNL) explică modificările aduse de Comisia Iordache Codului penal: Pedepse și termene de prescripție reduse, confiscare extinsă îngreunată, infracțiuni dezincriminate (VIDEO)

Publicat: 16 04. 2019, 20:58
Sursă foto: hepta.ro

Comisia parlamentară specială privind Legile Justiţiei, condusă de Florin Iordache (PSD), a dat marţi raport favorabil modificărilor la Codul penal, eliminând mai multe prevederi din forma iniţială, care au fost declarate neconstituţionale de către CCR.

Senatorul PNL Alina Gorghiu a explicat, pentru B1 TV, o parte din aceste modificări și de ce unele dintre ele par a fi croite cu dedicație pentru un grup restrâns de oameni:

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

”Codurile în sine sunt niște documente, niște acte normative, care ar trebui să servească în mod egal tuturor. N-ar trebui să fie făcute niște legi vizând chipul unei persoane de la un partid sau altul.

Toată senzația aceasta de doi ani și ceva, de când guvernează PSD, a fost exact aceasta: că se croiește Codul penal sau Codul de procedură penală sau orice legislație în domeniul penal după nevoia din dosarul domnului Dragnea și a altor câțiva din PSD.

Un exemplu prezentat de colegii mei și experții din domeniu e reducerea termenelor de prescripție. E unul din articolele controversate din acest Cod, care ajută ca dosarele dinainte de 2010 să fie prescrise. Practic, orice dosar dinainte de această dată – aprilie 2010, e dat uitării. Se prescriu dosare, se prescrie răspunderea penală în acele dosare, printre care, spun specialiștii, se află și dosarul domnului Dragnea.

Nu vreau să speculez, nu vreau să spună lumea că Opoziția are o obsesie cu dosarul punctual al lui Dragnea, dar substanța e că, din păcate, nu e un articol, o legiferare făcută în interesul cetățenilor, ci e o legiferare pentru un grup restrâns.

Un alt exemplu ține de confiscarea extinsă, care se îngreunează. Avem o modificare a articolelor din Cod, care prevede că bunurile transferate de persoana condamnată către un membru din familie să poată fi confiscate doar dacă acest membru al familiei a cunoscut că scopul transferului e evitarea confiscării. Dacă ruda nu știe, confiscare extinsă nu se mai aplică.

Alt exemplu punctual: se dezincriminează infracțiunea de neglijență în serviciu. E eliminată cu totul. Pedepsele pentru foarte multe infracțiuni, în special cele pentru serviciu, sunt reduse. Se modifică noțiunea de trafic de influență. Abuzul în serviciu e dezincriminat. Sunt foarte multe exemple!”, a explicat Alina Gorghiu, pentru B1 TV.