Alina Gorghiu: Ministerul Justiției, dat în judecată de magistrați în 22.800 de dosare pentru drepturi salariale. Majoritatea proceselor sunt pierdute

Publicat: 30 06. 2023, 08:01
Foto: Alina Gorghiu / Facebook

Ministerul Justiției a fost chemat în instanță, în perioada 2008-2022, în peste 22.800 de dosare înaintate de magistrați care vizau drepturile salariale. Ministul Justiției, Alina Gorghiu, a spus, joi seară, că ministerul pierde majoritatea acestor procese.

Ministerul pierde majoritatea proceselor

„Din ianuarie 2008 până la sfârşitul anului 2022, Ministerul Justiţiei a fost în calitate de pârât în dosare cu magistraţi, adică magistraţi care şi-au cerut drepturile salariale în justiţia românească, judecându-se cu Ministerul Justiţiei”, a spus Alina Gorghiu, la Digi24.
Ea a mai menționat că sunt peste 22.800 de acțiuni în care Ministerul Justiției a fost chemat în judecată în calitate de pârât.
„Le pierdem pe majoritatea”, a afirmat Gorghiu.

Magistrații fac greva din cauza reformei pensiei speciale

Peste 3.000 de judecători și procurori au protestat față de reforma pensiilor speciale. Magistrații au anunțat că se vor ocupa doar de dosarele urgente.
În România sunt peste 5.200 de pensionari din sistemul judiciar, iar pensia medie este de 21.000 de lei, arată datele de la Casa de Pensii.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a confirmat că va contesta la Curtea Constituțională legea pensiilor speciale și cea care interzice cumulul pensie-salariu la stat. Decizia a fost luată în unanimitate.
Sesizarea de neconstituționalitate se referă la actul normativ în totalitate și se rețin de Secțiile Unite, atât vici de neconstituționalitate de natură extrinsecă, dar și intrinsecă.