Alina Gorghiu, despre legea prin care fugarii sunt obligați să-și plătească singuri cheltuielile aducerii în țară: „Vorbim de niște costuri pe care le scoatem toți din buzunar, plătite din bugetul statului român”

Publicat: 15 05. 2024, 10:47
Actualizat: 15 05. 2024, 10:48
Alina Gorghiu (PNL), ministrul Justiției. Sursa foto: Guvernul României / Facebook

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a oferit detalii, într-o intervenție pentru B1 TV despre proiectul de lege care reglementează modalitatea de stabilire a cheltuielilor judiciare în cazul fugarilor care s-au sustras de la urmărirea penală sau de la judecată.

Alina Gorghiu, despre cheltuielile în cazul aducerii în țară a fugarilor

Aceasta a precizat că sunt două scenarii: dacă inculpatul fuge de urmărirea penală sau de judecată și atunci costurile aducerii în țară devin cheltuieli de judecată, iar al doilea scenariu: când condamnatul fuge de executarea pedepsei, situație în care banii se vor recupera printr-un proces civil intentat de ministerul care a făcut cheltuielile.

“Tema fugarilor este una constantă ca preocupare pentru statul român, pentru Ministerul Justiției și da, cheltuielile ca să îi aduci în țară sunt unele destul de ridicate.

Spuneați de 10 milioane de lei în 2023. Dacă ne gândim la 2022 au fost aproape 9 milioane, în 2021 tot așa. Deci vorbim de niște costuri pe care le scoatem toți din buzunar, plătite din bugetul statului român ca justiția să meargă până la capăt.

Cheltuielile ocazionate de aducerea unui fugar în țară, indiferent că vorbim de unul care a plecat fiind condamnat pe infracțiune rutieră sau pe mare corupție sau pentru tâlhărie, costurile sunt aceleași.

În speță vorbim de cheltuieli ocazionate de costul biletelor de avion pe care le plătim, cazarea escortei poliției care s educe să îl ia pe fugarul respectiv, să îl aducă în țară, eventuale alte cheltuieli de transport, cazarea.

Toate aceste lucruri costă. Suma de 10 milioane de lei a fost scoasă de statul român din buget pentru exact 803 fugari”, a spus Alina Gorghiu.