Alin Nica, președintele PNL Timiș, a precizat că liberalii nu exclud din start varianta alegerilor anticipate, însă a a atras atenția că Președintele, chiar și dacă Parlamentul respinge al doilea guvern propus, nu este automat obligat să dizolve Legislativul și să declanșeze scrutinul, fiind o chestiune de opțiune.
Liberalii vor depune lista de miniștri și programul de guvernare la Parlament până la finalul zilei de sâmbătă.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Domnul Președinte, în eventualitatea în care propunerea de prim-ministru cade în Parlament, deși eu cred că are ceva șanse, poate să dea un răgaz mai mare partidelor să stea la masa negocierilor și, abia când s-a ajuns la un acord, să propună un nou candidat de prim-ministru”, a punctat președintele PNL Timiș, vineri seară, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.
Întrebat dacă ar putea fi devansate discuțiile pentru refacerea coaliției în cazul în care guvernul Ciucă nu trece de Parlament, liberalul a explicat: „Este o variantă, dar și varianta alegerilor anticipate să știți că nu o excludem din start. Decât să avem acest circ permanent mai degrabă mergem încă o dată în alegeri și măcar știm o treabă (…). Eu nu văd anticipatele să meargă într-o direcție dramatică în care configurația Parlamentului să fie radical schimbată, dar văd o altă chestiune, văd alți oameni poate în Parlament, alți oameni în Parlament care ar putea să aibă o altă deschidere și o altă responsabilitate”.
Alin Nica a amintit că, potrivit Constituției, Președintele României nu este obligat să declanșeze alegeri anticipate dacă Parlamentul îi respinge și al doilea premier desemnat.
„Chiar dacă cade și a doua propunere de prim-ministru, Președintele nu este obligat să dizolve Parlamentul. Dispozitivul permisiv din Constituție îi lasă la latitudinea sa posibilitatea de a dizolva Parlamentul sau de a mai încerca o dată. Domnul Președinte, în eventualitatea în care propunerea de prim-ministru cade în Parlament, deși eu cred că are ceva șanse, poate să dea un răgaz mai mare partidelor să stea la masa negocierilor și, abia când s-a ajuns la un acord, să propună un nou candidat de prim-ministru”, a explicat președintele Consiliului Județean Timiș.
El spune că varianta guvernului minoritar PNL-UDMR este una „de bun simț, care dă un răgaz țării, dar și partidelor să își revină”.
„V-am spus că varianta pe care acum mergem și care a fost votată în Biroul Executiv a fost să mergem cu guvern minoritar și cu acel armistițiu de trei-patru luni. E o variantă de bun simț, care dă un răgaz țării, dar și partidelor să își revină, și după aceea sau chiar și în acest interval putem să stam la masa dialogului și să găsim o soluție”, a mai spus Alin Nica.