Alexandru Vlad, directorul Selgros: În România mâncarea este mai scumpă decât în Germania

Publicat: 18 04. 2013, 11:23
Foto: vebidoo.com

Directorul Selgors România, Alexandru Vlad, a declarat că în România mâncarea este mai scumpă decât în germania, cea mai dezvoltată economie europeană, unde salariul mediu este de cinci – șase ori mai mare, relatează Ziarul Financiar.

Două motive sunt enumerate de executivul Selgros Cash&Carry: Taxa pe Valoare adăugată (TVA) care este mutl prea mare și faptul că lanțul alimentar nu începe în România.

În România mâncarea este mult prea scumpă decât în Germania. Prima cauză este TVA și cred că suntem singura țară din Uniunea Europeană care are TVA de 24%, extrem de mare, atât pentru pâine, cât și pentru mașini de lux. Este un impozitt pe consum care nu ar trebui să-l afecteze pe cel care își cumpără un iaht la fel de mult ca pe cel care își cumpără pâine zilnic și are un venit de 200 – 300 euro”, a declarat Vlad pentru sursa citată.

Executivul este de părere că o reducere substanțială a TVA-ului la bunurile alimentare ar duce la scăderea imediată a prețului brut, fără să creeze o problemă bugetară.

Un alt motiv pentru prețul mare al alimentelor este faptul că lanțul alimentar nu începe în România.

Nu cred că cineva își imaginează că toată brânza din România este făcută cu lapte din România”, a spus Vlad.

Astfel, ”prețul produsului finit este dependent în primul rând de cursul leu – euro. Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar întâmpla cu prețul alimentelor de bază dacă ar sări cursul”, a precizat șeful Selgros.