Alexandru Rafila: Voi lansa o dezbatere publică despre transferul bolnavilor în stadiu terminal în zona de paliație. E bine ca Biserica să fie parte la această discuție

Alexandru Rafila: Voi lansa o dezbatere publică despre transferul bolnavilor în stadiu terminal în zona de paliație. E bine ca Biserica să fie parte la această discuție
Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că la începutul lunii septembrie va iniția o dezbatere publică despre eventualul transfer al pacienților bolnavi în stadiu terminal de la ATI într-o zonă de îngrijire paliativă, potrivit Agerpres.

Ce a spus despre transferul bolnavilor în stadiu terminal în zona de paliație

Ministrul Sănătății a fost întrebat, joi, la Digi 24, despre problemele legate de eventualul transfer al unui pacient de la ATI, aflat în stadiu terminal, în zona de îngrijire paliativă.

„Într-adevăr avem o problemă, (…) au fost foarte multe discuţii în România şi nu s-a ajuns la nicio concluzie, de asta nici nu le avem, fiindcă sunt multe probleme de natură culturală, socială, adică nu e vorba doar de decizia medicală. Este un lucru care trebuie explicat foarte bine public, că nu discutăm despre eutanasii, asta trebuie să fie clar pentru toată lumea, dar acceptarea acestei întreruperi a tratamentului la ATI şi continuarea lui în paliaţie nu există în momentul de faţă pentru că nimeni de-a lungul timpului nu a ajuns în punctul unei acceptanţe sociale a acestui lucru”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: O să provoc eu această dezbatere publică

Ministrul spune că va lansa o dezbatere în acest sens.

„Şi eu vă spun cine trebuie să fie actorii, o să provoc eu această dezbatere publică ca şi ministru al Sănătăţii, trebuie să fie societăţile profesionale, trebuie să fie organizaţiile de pacienţi şi trebuie să fie şi Biserica. Aţi pornit această discuţie pornind de la chestiunea transferului şi nu de la chestiunea eutanasiei. E bine ca Biserica să fie parte la această discuţie, tocmai ca să evităm interpretările publice care vor apărea, legate de o astfel de situaţie. adică să putem să avem o reprezentare cât mai largă a societăţii şi să se înţeleagă că discutăm de un pacient care nu mai are resurse să-şi revină şi nu discutăm despre eutanasie. Eutanasia, în România, din punctul meu de vedere, trebuie scoasă din discuţie, pentru că acceptanţa socială în România pentru aşa ceva, cu siguranţă, nu există”, a mai declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - Care sunt destinațiile ideale de vacanță pentru luna octombrie? Sunt la prețuri accesibile și turiștii se pot bucura de o vreme ideală
23:53 - Kelemen Hunor: Ciolacu s-a dus la Ursula von der Leyen cu Negrescu şi s-a întors cu Mînzatu / Iohannis poate merge pe urmele lui Iliescu la Senat. ”Stabilitate” înseamnă să găseşti o rezolvare şi pentru domnul preşedinte
23:24 - Cum trebuie să ne pregătim calorifele pentru sezonul rece. Când și cum trebuie să le desfundăm corect
23:13 - Lasconi, despre reacția lui Ciolacu la inundații: Spunea că nu știa, că l-a surprins viața cumva. Eu am dovada că a mințit. Cum să minți în halul ăsta? (VIDEO)
23:02 - Care sunt cele mai ciudate experiențe pe care le-au trăit angajații room-service cu clienții. Cele mai ciudate cerințe ale turiștilor
22:31 - Ce speculații sunt cu privire la exploziile din Liban. Mii de membri ai grupării Hezbollah au fost răniți, după ce în aparatele pe care le purtau s-a declanșat o cantitate mică de explozibil (VIDEO)
22:26 - Elena Lasconi, explicații despre studiile sale: Am terminat cu 9,20, dar nu m-am bătut cu pumnul în piept că am făcut ASE-ul. A fost greu, și cu job, și cu copil. Sunt mândră! (VIDEO)
22:18 - Elena Lasconi, despre portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Ciolacu spunea că o să avem ceva serios pe economie. Este singurul mandat care nu are nicio putere de decizie la nivelul UE (VIDEO)
22:01 - Un municipiu din Vâlcea ar putea intra în stare de alertă din cauza gunoaielor. Deșeurile nu au mai fost ridicate de o săptămână
21:48 - Elena Lasconi, despre motivele pentru care au eșuat negocierile cu Forța Dreptei, PMP și Reper: Nu a fost vorba de orgolii. A fost vorba de cererile pentru locurile de parlamentari, care erau nejustificate (VIDEO)