Alexandru Rafila: Testările sunt insuficiente în unele județe, lucru sesizat și de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, dar doar constatat, nu și rezolvat / Evident, ne găsim într-o situație limită (VIDEO)
Profesorul Alexandru Rafila, deputat PSD, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că evoluația epidemiei de coronavirus în România e îngrijorătoare, iar dacă numărul de infectări va continua să crească în același ritm, atunci „evident că va fi depășită capacitatea de îngrijire în Terapie Intensivă”. Rafila a mai spus că ar trebui regândit sistemul de împărțire a unităților medicale în spitale COVID și non-COVID și i-a reproșat ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, faptul că a remarcat testarea insuficientă, dar nu a făcut nimic pentru a rezolva această problemă.
Alexandru Rafila, îngrijorat de evoluția epidemiei de coronavirus. Deputatul critică lipsa de reacție a Ministerului Sănătății
Dinamica situației e „preocupantă, chiar îngrijorătoare pentru că aceste cifre 5.000 – 6.000 de cazuri pe zi poate nu spun prea multe, dacă comparăm ce era în lunile octombrie – noiembrie. Dar vedem că nivelul de solicitare a sistemului de sănătate e similar”, a declarat Rafila, pentru B1 TV.
Deputatul PSD a reproșat apoi ministrului USR-PLUS al Sănătății, Vlad Voiculescu, faptul că nu a făcut nimic pentru a crește capacitatea de testare: „Evident că lucrul ăsta se datorează unei testări insuficiente în unele județe din țară, lucru sesizat de altfel și de ministrul Sănătății, dar doar constatat, nu și rezolvat sau cel puțin să existe o intenție legată de rezolvarea acestei situații”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Evident, ne găsim într-o situație limită. Gândiți-vă la o evoluție cu o creștere de 20% a mediei în fiecare săptămână, media zilnică mă refer, am avut 4.000, 5.000, 6.000 de cazuri acum și probabil dacă va mai crește așa câteva săptămâni, evident că va fi depășită capacitatea de îngrijire în Terapie Intensivă. Eu vă spun în București care e situația și e la limită: avem mulți pacienți care ar trebui să fie la ATI la ”Balș” și nu au unde să meargă”, a mai afirmat Alexandru Rafila.
Profesorul a susținut apoi că ar trebui regândit sistemul de împărțire a spitalelor în COVID și non-COVID: „Și mai e o problemă legată de un număr mare de cazuri care necesită îngrijire fără terapie intensivă și care, în actualul sistem de organizare, ajung cu greu în spitale. Probabil trebuie regândit rapid acest sistem cu spitale COVID și non-COVID iar în spitalele multidisciplinare, județele, municipale ar trebui să se organizeze zone care să permită tratamentul acestor pacienți, dar distinct de tratamentul celor care au alte afecțiuni și care trebui să aibă în continuare acces la servicii de sănătate”.