Alexandru Rafila (PSD): Avem prea puţine spitale publice finalizate în ultimii 30 de ani
Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a declarat, luni, că în ultimii 30 de ani au fost finalizate prea puține spitale publice. În schimb, acesta a afirmat că schimbările care se fac acum în România, mai ales la Ministerul Sănătății, sunt unele „intense”. El și-a manifestat speranța ca aceste proiecte importante vor fi continuate şi finalizate.
Rafila, despre construcția de spitale în România
„Ar trebui să înţelegem cu toţii, iar dumneavoastră, ca şi televiziune, sau alte persoane influente sau instituţii influente în spaţiul public, ar trebui să militeze pentru continuarea acestor proiecte cât ele să se şi finalizeze la un moment dat, avem prea puţine spitale publice finalizate în ultimii 30 de ani”, a mai declarat Alexandru Rafila la Prima News, potrivit News.ro.
Rafila a mai spus că ministerul pe care îl conduce a îndeplinit toate bornele din PNRR, urmând a semna contracte de finanţare pentru dezvoltarea de noi spitale.
Rafila: Anul viitor vom avea master plan pentru 5 regiuni din România
Tot luni, în timpul unei dezbateri, ministrul a afirmat că în prima jumătate a anului viitor master planurile de servicii de sănătate vor fi gata pentru cinci regiuni din România, iar cele trei care există deja vor fi revizuite.
„Lucrăm acum la această strategie naţională de sănătate, aflată deja în transparenţă şi care este în momentul de faţă studiată de comisiile de specialitate pentru a vedea dacă strategiile sectoriale se potrivesc cu ceea ce prevede această strategie naţională, iar în prima jumătate a anului viitor vom avea master plan pentru 5 regiuni din România, master plan privind de nevoia de servicii de sănătate, iar cele 3 care există deja vor fi revizuite, încât dezvoltarea sistemului de sănătate, până în anul 2030, să se facă pe baze reale legate de nevoia de servicii de sănătate, nu pe impresii. De multe ori se întâmplă să luăm decizia astfel”, a declarat Alexandru Rafila, citat de Agerpres.
Amintim că strategie naţională de sănătate la care a făcut referire ministrul social-democrat prevede și introducerea unei noi taxe, numită coplată, pentru pacienții care au deja asigurări de sănătate și care vor să primească servicii medicale de la un anumit medic.