Deputatul PSD Alexandru Rafila, propunerea de ministru al Sănătății în Guvernul Ciucă, a declarat, marți, că valul cinci nu poate fi evitat, dar trebuie să aibă o amplitudine cât mai mică.
”Această prezentare tardivă la medic a dus, în mod evident, la creşterea numărului de decese şi la supra-aglomerarea secţiilor de ATI. Soluţiile sunt de dezvoltare a serviciilor ambulatorii. Trebuie să ne ajute medicii de familie, să vedem ce facem cu ambulatoriile de specialitate.
Atât cât se poate, tratamentul de administrat corect în ambulatoriu şi să terminăm cu medicaţia asta care nu are nicio legătură cu tratamentul infecţiei şi care încă este practicată pe scară largă în România şi care duce la apariţia de cazuri complicate. Nefiind eficientă se ajunge ca pacienţii să se prezinte tardiv la medic.
Medicația de acasă fie e prescrisă neconform, fie nu e prescrisă de nimeni și oamenii își fac rost și se tratează singuri. Astea sunt cele mai grave situații care duc la mortalitatea incredibilă – am fost pe primul loc la decese raportat la populație, iar asta nu e întâmplător. Această neîncredere a oamenilor în sistemul de sănătate a făcut ca ei să se prezinte foarte târziu la medic. Asta trebuie să se schimbe”, a declarat, marţi, Alexandru Rafila.
„Am în program creşterea accesibilităţii la testare, mai ales în mediul rural. Orice persoană care bănuieşte că este infectată trebuie să se testeze. Probabil, dacă am face mai multe teste am mai găsi persoane infectate şi e bine să ştim exact care este situaţia epidemiologică în orice mment, cât mai aproape de realitate”, a precizat Rafila.
Medicul a precizat că, de 5 zile, avem o rată de reproducere a virusului scăzută, de 0,67.
”Pregătirile pentru valul cinci trebuie să înceapă imediat, ăsta este un lucru foarte important. Nu ştiu dacă o să evităm valul cinci dar trebuie să fie un val cu o amplitudine cât mai mică şi cu un număr cât mai mic de decese”, a spus deputatul PSD.