Alexandru Rafila: „Peste 90% dintre medicamentele vândute pe internet sunt contrafăcute și pot fi toxice” (VIDEO)

Alexandru Rafila: „Peste 90% dintre medicamentele vândute pe internet sunt contrafăcute și pot fi toxice” (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Ministrul Sănătății a vorbit, la News Pass cu Laura Chiriac despre identificarea unei rețele de înșelăciune cu medicamente. Ministrul Rafila a prezentat pericolele la care se expun cetățenii care nu își cumpără medicamentele din surse sigure cum sunt farmaciile și a oferit câteva detalii cu privire la cazurile de înșelăciune de acest gen din România.

Ministrul Sănătății trage un semnal de alarmă în special în cazul persoanelor care se gândesc să cumpere medicamente de pe „piața neagră”.

Alexandru Rafila, detalii cu privire la înșelătoriile cu medicamente

Alexandru Rafila le atrage atenția cetățenilor că nu trebuie să cumpere medicamente de pe piața neagră și nici din mediul online. Ministrul a explicat că oamenii preferă aceste practici din diferite motive, însă ele nu sunt deloc bune.

„În primul rând, medicamentele eliberate pe bază de prescripție nu trebuie să fie cumpărate de pe internet. Există și o legislație în acest sens. Eu cred că aici am putea face ceva mai mult (…) Cred că trebuie să realizăm în mod consistent campanii de informare pentru public, în cât să renunțe la astfel de achiziții. 

Motivele sunt diferite pentru achiziția medicamentelor de pe diverse site-uri. Unul dintre ele, dacă e vorba de medicamente care nu sunt înregistrate în România, atunci există tentația să fie luate din alte surse cu ușurință”, a precizat Rafila.

Ministrul Sănătății atrage atenția asupra faptului că astfel de comprimate sunt, în 90% din cazuri, contrafăcute, iar oamenii vor avea reacții adverse sau, în cel mai bun caz, nu vor înregistra efectele dorite ale medicamentelor, dacă le achiziționează din surse „obscure”. Totuși, Rafila atrage atenția asupra faptului că este extrem de important ca cetățenii să fie cât de periculoase sunt medicamentele contrafăcute.

„Marea majoritate a medicamentelor vândute pe internet și asta însemnă mult peste 90% sunt contrafăcute. În cel mai bun caz, ele nu au niciun efect, dar pot să fie în egală măsură și toxice. Nu știm ce se găsește într-un comprimat care este comercializat în acest fel  și în mod evident nu trebuie procurate decât dintr-o rețea farmaceutică.

Autoadministrarea de medicamente sau procurarea de pe diverse site-uri, care nu au nicio garanție (…) este clar că nu putem să o încurajăm. Cred că trebuie să avem o campanie de informare ca lumea să evite în totalitate de astfel de practici”, a declarat Alexandru Rafil,a în exclusivitate pentru B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`