Alexandru Rafila: Pe măsură ce o tulpină nouă care produce o pandemie își sporește transmisibilitatea, patogenitatea poate să scadă. Poate COVID-19 devine o infecție banală, dar nu putem pleca de la această premisă (VIDEO)

Alexandru Rafila: Pe măsură ce o tulpină nouă care produce o pandemie își sporește transmisibilitatea, patogenitatea poate să scadă. Poate COVID-19 devine o infecție banală, dar nu putem pleca de la această premisă (VIDEO)
Foto: Facebook @ Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că evoluția clinică a cazurilor de infectare cu varianta Omicron trebuie monitorizată „măcar timp de câteva săptămâni” pentru a vedea dacă într-adevăr COVID-19 s-ar putea transforma într-o boală sezonieră, cum sugerau anumite voci după declarațiile medicului sud-african care a remarcat noua variantă virală.

„Ar fi extrem de bine și nu este nefundamentat pentru că se știe că atunci când apare o tulpină virală nouă care produce o epidemie sau o pandemie, pe măsură ce ea își sporește transmisibilitatea, patogenitatea poate să scadă”, a explicat social-democratul, luni, la Știrile B1 TV cu Andreea Moraru, unde a atras atenția, totuși, că nu se poate pleca de la această premisă și că trebuie să fim pregătiți.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Alexandru Rafila, pe B1 TV: „Poate avem noroc cu toții, la nivel global, și această boală se transformă într-o infecție banală, dar nu putem să plecăm de la această premisă. Trebuie să fim pregătiți!”

Întrebat dacă acesta ar putea fi momentul în care COVID-19 devine o viroză sezonieră, având în vedere că medicul sud-african care a remarcat varianta Omicron spunea că simptomatologia pe care a observat-o era ceva mai ușoară decât cea provocată de alte variante virale, ministrul român al Sănătății a explicat: „Este posibil, dar nu avem încă suficiente elemente, adică optimismul trebuie să fie temperat pentru că în cazurile înregistrate în Africa de Sud sau nu numai în Africa de Sud au apărut în general la persoane tinere, care de obicei fac forme de boală mai puțin grave, și lucrul acesta trebuie evaluat în timp și în ceea ce privește populațiile la risc, populațiile vulnerabile, persoane vârstnice sau persoane cu boli cronice. Nu putem să facem o astfel de apreciere după patru zile sau cinci zile de la identificarea acestei tulpini”.

„Singurul lucru care pare apropiat de realitate este legat de transmisibilitate, care este mai mare și lucrul acesta se vede în comparație cu viteza de răspândire a tulpinii Delta, dar restul, protecția oferită de vaccin sau de trecerea prin boală, anticorpii neutralizanți care rezultă în urma acestora, rămâne să vedem dacă sunt neutralizanți și în ce măsură sunt neutralizanți și pentru tulpina Omicron”, a adăugat Alexandru Rafila.

El spune că evoluția clinică ar trebui monitorizată „măcar timp de câteva săptămâni pe sute de pacienți” pentru a răspunde la o întrebare de acest gen.

„Evoluția clinică trebuie monitorizată măcar timp de câteva săptămâni pe sute de pacienți încât să avem informații care să fie relevante și să poată să răspundă la întrebarea pe care dumneavoastră ați pus-o, respectiv dacă boala se transformă într-o viroză sezonieră, ceea ce ar fi extrem de bine și nu este nefundamentat pentru că se știe că atunci când apare o tulpină virală nouă care produce o epidemie sau o pandemie, pe măsură ce ea își sporește transmisibilitatea, patogenitatea poate să scadă. Poate avem noroc cu toții, la nivel global, și această boală se transformă într-o infecție banală, dar nu putem să plecăm de la această premisă. Trebuie să fim pregătiți pentru că, dacă patogenitatea se păstrează la niveluri similare cu tulpina Delta și se transmite mult mai ușor, atunci o să avem o problemă de sănătate publică, care nu este deloc ușoară și care poate să pună riscuri în ceea ce privește letalitatea, adică numărul de decese care apar în urma infecției”, a punctat oficialul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`