Alexandru Rafila nu exclude reintroducerea unor restricții pentru COVID-19: „Ne așteptăm la un trend ascendent”

Alexandru Rafila nu exclude reintroducerea unor restricții pentru COVID-19: „Ne așteptăm la un trend ascendent”
Foto: Guvernul României / Facebook

Alexandru Rafila a vorbit despre posibile restricții în România, pentru COVID-19, în condițiile în care țara înregistrează, în continuare, un număr mare de cazuri de infectare. Totuși, el a explicat că instaurarea acestora nu ține de competența Ministerului Sănătății.

Ministrul Sănătății nu exclude reintroducerea restricțiilor, în cazul în care România chiar s-ar confrunta cu un nou val de cazuri de COVID-19.

Ministrul Sănătății nu exclude reintroducerea restricțiilor în România

Alexandru Rafila a explicat faptul că autoritățile se bazează în continuare pe responsabilitate populației și faptul că aceștia vor respecta măsurile de prevenție împotriva COVID-19.

„Instaurarea unor restricţii depăşeşte competenţa şi puterea Ministerului Sănătăţii. Noi ne referim la partea profesională, care ţine de asigurarea diagnosticului, evaluării, tratamentului şi informării regulate a populaţiei. Avem în fiecare zi un buletin informativ cu foarte multe amănunte.

Toate lumea poate să înţeleagă, să vadă care este evoluţia. Continuăm într-un mod constructiv să recomandăm oamenilor atunci când se află în zone închise, aglomerate, în autobuze şi alte mijloace de transport să încerce să folosească masca, să fie distanţaţi atunci când pot şi să se spele pe mâini. 

Nu cred că sunt restricţii, sunt pur şi simplu elemente de siguranţă individuală (…) Ne bazăm în continuare pe responsabilitate, pe informare. Poate că o să avem mai mare succes, pentru că uneori măsurile care par coercitive sunt mai greu de aplicat decât cele care invită la o responsabilitate individuală”, a declarat Alexandru Rafila, pentru România TV.

Rafila: Ne așteptăm la un trend ascendent

Ministrul Sănătății spune că se așteaptă la un trend ascendent, iar rata de infectare de 1 la mia de locuitori, din prezent să fie depășită în săptămânile următoare.

„Eu nu exclud nimic, dar având în vedere că propunerea noastră de ridicare etapizată a acestor restricţii ar fi controlat poate mai bine numărul de cazuri, şi nu mă refer la restricţii propriu-zise, ci pur şi simplu la utilizarea măştii în spaţiile interioare şi mijloacele de transport în comun, astea erau practic toate restricţiile la care ne refeream noi, cred că ar fi fost un lucru bun, pentru că ar fi încetinit transmiterea.

Noi acum de aflăm din nou la o rată de reproducere a infecţiei în jur de unu şi probabil să depăşim şi această cifră de unu, deci ne aşteptăm la un trend ascendent. (…) Important e să ţinem sub control, încât această creştere să nu devină îngrijorătoare”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Peste 5.000 de cazuri de infectare, raportate marți în România

În ultimele 24 de ore au fost raportate în România 5.140 de infectări cu coronavirus, cu 2.904 mai multe decât în urmă cu o zi, și 52 de decese, din care nouă anterioare, a transmis Ministerul Sănătății.

5.140 de cazuri COVID au fost înregistate în ultima zi, cu 2.904 mai multe faţă de ziua anterioară. Cele mai multe au fost raportate în București (1.262), Cluj (463) și Timiș (436).

Alte 391 de persoane au fost reconfirmate în urma retestărilor. Acum sunt internați 2.858 de bolnavi COVID, cu 184 mai puţin faţă de ziua anterioară. La ATI sunt 443 de pacienți, cu 12 mai puțini. Dintre pacienții de la ATI, 395 nu sunt vaccinați.

Din totalul pacienţilor internaţi, 204 sunt minori, din care doi la ATI.

În ultima zi au fost făcute 14.120 teste RT-PCR și 28.819 de teste rapide antigenice.Totalul a ajuns la 12.695.680 teste RT-PCR şi 9.124.370 teste rapide antigenice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`