Alexandru Rafila: Nu este normal să se facă aprecieri privind administrarea vaccinurilor anti-COVID până când acestea nu sunt autorizate / Solicitare către Nelu Tătaru

Alexandru Rafila: Nu este normal să se facă aprecieri privind administrarea vaccinurilor anti-COVID până când acestea nu sunt autorizate / Solicitare către Nelu Tătaru
FOTO: Pixabay.com

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) și candidat PSD la alegerile parlamentare 2020, Alexandru Rafila, a declarat vineri că nu este normal să se facă aprecieri privind administrarea vaccinurilor anti-COVID până când acestea nu sunt autorizate de instituţiile abilitate. Totodată, el a precizat că numărul deceselor cauzate de Covid-19 va crește în săptămânile următoare.

Alexandru Rafila: Rafila: Nu este normal să facem aprecieri privind vaccinul anti-COVID până când nu este autorizat

„Noi, în momentul de faţă, discutăm despre două vaccinuri care au încheiat studiile clinice de fază 3 şi care urmează să fie supuse unor proceduri de autorizare. Noi nu putem să facem astfel de aprecieri la cine sau cum se administrează până când nu avem un document oficial emis de o agenţie de reglementare. În cazul României, pentru că suntem parte a UE, discutăm de EMA – Agenţia Europeană a Medicamentului”, a spus Rafila.

Rafila a mai spus căabia atunci c\nd se vor autoriza putem preciza care sunt categoriile de persoane la care poate fi utilizat.

„Studiul unui vaccin se face întotdeauna pe grupe de vârstă şi având în vedere că acest vaccin se adresează de obicei pacienţilor cu boli cronice, cu diverse comorbidităţi, iar acestea sunt în general vârstnicii. (…) În principiu, din ceea ce ştiu eu, persoanele vârstnice au fost incluse în studiile clinice şi eficacitatea vaccinului a fost evaluată şi la aceste categorii de persoane, însă eventualele contraindicaţii – cum ar fi persoanele cu tiroidită sau cu leucemie cronică, nu am informaţii. (…) Să aşteptăm autorizarea EMA pentru că până în momentul de faţă avem doar câteva declaraţii din partea firmelor care dezvoltat aceste vaccinuri şi nu este normal să facem aprecieri până când nu avem un document oficial al unei agenţii care are această responsabilitate legală”, a afirmat Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

Totodată, candidatul PSD la Camera Deputaților, Alexandru Rafila, a răbufnit pe tema trecerii spitalelor în subordinea Ministerului Sănătății, și vrea o dezbatere cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

“Este o chestiune care nu are niciun fel de logică şi mai degrabă aş pleda pentru profesionalizarea conducerilor DSP-urilor, a celor ale spitalelor, decât să ne jucăm cu această împroprietărire a MS cu spitalele din România”, a afirmat Rafila, într-o conferinţă de presă.

Vaccinarea anti-COVID va fi gratuită și voluntară

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, medicul militar Valeriu Gheorghiță, afirmă, într-un interviu pentru HotNews.ro, că vaccinarea va fi gratuită, iar scenariul cel mai optimist este ca primele doze de vaccin să ajungă în România la sfârșitul lunii decembrie 2020.

“În cel mai optimist scenariu, primele doze de vaccin anti-COVID vor ajunge în România la finalul lunii decembrie. În cel mai pesimist scenariu, țara noastră va primi vaccinul în primul trimestru al anului 2021.

Vaccinarea va fi gratuită și voluntară”, a spus Gheorghiță.

Potrivit informațiilor date de autorități, în prima etapă vor fi vaccinați angajații din sistemul medical, din serviciile de asistență socială, vârstnicii, pacienții cu boli cronice și angajații din domenii cheie – apărare, educație sau energie. Restul populației va avea acces la vaccin după aproximativ 2-3 luni de la debutul campaniei de vaccinare în România.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`