Alexandru Rafila: „Ministerul Sănătății nu funcționează. Nu poți să discuți cum gestionezi pandemia, când principala instituție a administrației publice centrale e nefuncțională” (VIDEO)
Profesorul Alexandru Rafila, deputat PSD, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că introducerea, respectiv ridicarea restricțiilor anti-COVID-19 ar trebui să țină cont de mai mulți indicatori, că ar trebui să se testeze mai mult și că măsurile impuse ar trebui să țină cont de situația reală din teren.
Rafila a explicat faptul că degeaba se impun restricții în zonele așa-zis roșii, dacă alte zone sunt ”verzi” doar pentru că acolo se testează mai puțin. Într-o astfel de situație, „aceste așa-zis zone verzi vor reprezenta furnizori de infecție pentru alte localități”, a avertizat specialistul.
Deputatul a mai acuzat că, în plină pandemie, Ministerul Sănătății pur și simplu nu funcționează.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Alexandru Rafila: Aceste restricții anti-COVID-19 nu vor da rezultate dacă nu vom ști situația reală
Rafila a început prin a spune că, în mod evident, în perioada următoare, inclusiv de Paște, unele zone vor fi afectate de restricții: „Știți care e problema? Noi ne găsim așa… Suntem mereu optimiști și nu ne pregătim din timp să prevenim o situație complicată. Ne pregătim când ea se întâmplă. Am auzit tot felul de declarații cum o să fie, că o să fie de Paște mai bine decât anul trceut, când, de fapt, totul a fost închis. Sigur, e stare de alertă, nu de urgență și sper să nu fie așa ceva, dar e evident că anumite zone din țară vor fi afectate de restricții”.
„Să știți că aceste restricții nu vor da rezultate dacă nu vom ști situația reală, că dacă sunt așa-numite zone verzi în care, de fapt, sunt multe cazuri și nu știm acest lucru, degeaba închidem zone unde se testează și unde situația să spunem pare gravă, pentru că zonele acestea așa-zis verzi vor reprezenta furnizori de infecție pentru alte localități. Lucrurile trebuie coordonate cât să știm care e situația în toate județele din țară.
Iar flexibiziarea despre care s-a discutat săptămâna trecută e logică, pentru că înseamnă să nu te mai referi la un singur indicator care, sigur e important – această incidență cumulată din ultimele 14 zile, dar trebuie să vezi cât se testează, ce proporție din teste sunt pozitive, cum sunt distribuite focarele. Deci sunt multe elemente care ar trebuia anlizate, ar trebuie făcută o analiză cu fiecare DSP, iar măsurile să fie luate țintit și să existe o corespondență reală între situația din teren și măsurile aplicate”, a explicat Alexandru Rafila, pentru B1 TV.
Acesta a acuzat apoi că Ministerul Sănătății pur și simplu nu funcționează: „Trebuie să te bazezi pe un sistem de sănătate publică, cu un Minister al Sănătății funcțional. Acum trecem de partea politică, văd că toată lumea-și dă seama că Ministerul Sănătății nu funcționează. Nu poți să discuți cum gestionezi pandemia, când principala instituție a administrației publice centrale e nefuncțională”.