Deputatul PSD Alexandru Rafila a vorbit despre protestele anti-restricții din țară, marți seară, pe B1 TV, și s-a arătat de părere că unii oameni „se manifestă nepermis de zgomotos și de trivial” la adresa medicilor, însă a adăugat că „trebuie să înțelegem că poate să fie și manifestarea unei lipse de comunicare corectă a situației, unei lipse de explicare a măsurilor care au fost luate”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat de Tudor Mușat la „Actualitatea” dacă s-a trecut o linie roșie atunci când, la protestele anti-restricții, medicii au fost numiți „asasini” de o parte dintre manifestanți, Alexandru Rafila a declarat: „Știți ce se întâmplă? Sigur, putem să considerăm și acest lucru, că s-a trecut o linie, dar trebuie puțin să ne gândim și la istorie, istoria apropiată, pentru că în mod evident oamenii au ajuns la exasperare, unii dintre ei, unii se manifestă nepermis de zgomotos și de trivial chiar la adresa medicilor sau la adresa sistemului de sănătate, care face eforturi foarte mari în această perioadă, dar lucrul acesta trebuie să înțelegem că poate să fie și manifestarea unei lipse de comunicare corectă a situației, unei lipse de explicare a măsurilor care au fost luate”.
„Pentru că măsurile sunt comunicate, măsurile nu sunt explicate, ci sunt comunicate – chestiunea aceasta generează pentru unii dintre concetățenii noștri foarte multă frustrare, mai ales că unele dintre măsuri, în mod evident, nu au niciun fel de rost, decât rostul să irite populația, cum a fost, de exemplu, cea legată de orarul redus al magazinelor alimentare, care se închid la ora 6”, a mai spus deputatul PSD.
Întrebat dacă i se pare o ideea proastă măsura privind închiderea magazinelor la ora 6, el a explicat: „Nu mi se pare, este o idee proastă. Nu mi se pare mie, este absolut irațională, adică vrei să eviți aglomerația prin scurtarea duratei de funcționare a magazinelor alimentare. Eu nu spun că trebuie să stea deschise magazinele de îmbrăcăminte sau magazinele care vând obiecte de lux, dar magazinele alimentare și farmaciile, de exemplu, deci cele care vând lucruri de primă necesitate, trebuie să fie deschise cât mai mult timp, nu cât mai puțin timp. Această abordare, pe principiul că trebuie să avem două ore ca să ajungem acasă, sigur, poate să fie valabilă pentru unii dintre noi, care stăm mai departe de oraș poate, dar în general accesul în magazine trebuie să fie ușor. Altfel, să știți că și duminică s-a întâmplat chestiunea asta. S-au închis magazinele la ora 6 și la ora 7 toate benzinăriile erau pline, cu înghesuială, cu oameni care își cumpărau de mâncare de la benzinărie, adică nici măcar o astfel de situație n-a fost judecată corect”.
„Dacă nu avem o comunicare care să lămurească lumea asupra situației, asupra etapelor, o predictibilitate a măsurilor… gândiți-vă, întâi s-a spus că intră în vigoare vineri, după care s-a renunțat, s-a comunicat că vor intra în vigoare duminică, după care a apărut o nouă informație, că s-ar putea schimba ora de închidere a magazinelor, adică tot timpul stăm în această incertitudine și nu putem să luăm niște măsuri predictibile, care să fie și explicate în mod corespunzător, să aibă o logică, încât oamenii să poată să le accepte. Să știți că, din punctul meu de vedere, trebuie să pui totdeauna într-o balanță măsura pe care o iei cu gradul de acceptabilitate al populației, pentru că prefer să iau o măsură care este acceptată de cea mai mare parte a populației și atunci pot să protejez sănătatea publică, decât să iau o măsură care nu este respectată de foarte mulți dintre concetățeni și atunci sănătatea publică este afectată”, a mai spus Alexandru Rafila.