Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat că se aștepta ca premierul Florin Cîțu să vină cu soluții de sănătate publică, nu să ceară anchete în care „dânsul se anchetează singur ca să vedem din ce cauză nu a făcut nimic”. Declarația vine în contextul în care, marți, șeful Guvernului a afirmat că va cere o anchetă pentru că vrea să știe ce a făcut Ministerul Sănătății pentru a pregăti România în perspectiva valului al patrulea al pandemiei de coronavirus.
„Cîţu a erupt azi la conferinţa de după şedinţa de urgenţă. A spus nişte lucruri care nu au nicio legătură cu managementul pandemiei, ci cu încercarea de a justifica într-un mod nefericit incompetenţa şi incapacitatea de a face ceva timp de trei, patru luni. (…)
Mă aşteptam la nişte soluţii de sănătate publică, nu la nişte anchete în care dânsul se anchetează singur ca să vedem din ce cauză nu a făcut nimic timp de trei, patru luni”, a declarat Alexandru Rafila, la Antena 3.
De exemplu, a spus medicul, Florin Cîțu ar fi trebuit să vină cu soluții pentru testarea COVID a copiilor, așa încât să nu se ajungă iar la închiderea școlilor.
Declarațiile vin în contextul în care premierul Florin Cîțu a susținut că va cere o anchetă în legătură cu modul în care Ministerul Sănătății, condus până de curând de USR PLUS, a pregătit gestionarea valului 4 COVID. De altfel, Cîțu a dat vina pe USR PLUS, foștii parteneri de coaliție, pentru valul 4 COVID, dar și pentru eșecul campaniei de vaccinare.
„Este anormal şi cineva trebuie să răspundă pentru asta dacă valul patru nu a fost pregătit, deşi am vorbit despre asta toată vara”, a declarat, marți, premierul.
Pe 17 iunie, același premier afirma: „N-ar trebui să avem aceste discuții. În România, astăzi, avem dozele de vaccin necesare să se vaccineze toată lumea. Nu ar trebui să existe această discuție despre valul 4 în România!”.
Iar pe 22 iunie, când ritmul campaniei de vaccinare deja scăzuse foarte mult, Cîțu susținea: „În România suntem victimele propriului succes până la urmă. Am avut o campanie care a pornit puternic, am început să avem rezultate și ele se văd în numărul de persoane infectate”.
Marți, România a ajuns să înregistreze aproape 6.800 de infectări cu coronavirus.