Alexandru Rafila: Există pericolul ca tratamentul pacienților în secțiile de Terapie Intensivă să nu mai fie posibil, iar lucrul acesta va genera un număr important de decese (VIDEO)

Alexandru Rafila: Există pericolul ca tratamentul pacienților în secțiile de Terapie Intensivă să nu mai fie posibil, iar lucrul acesta va genera un număr important de decese (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Medicul Alexandru Rafila, candidat PSD la alegerile parlamentare și reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății, a tras un semnal de alarmă cu privire la evoluția epidemiei de COVID-19, despre care spune că se va răsfrânge asupra sistemului de sănătate.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Alexandru Rafila, despre evoluția epidemiei de COVID-19 și efectele sale asupra sistemului sanitar

„Probabil că în zilele următoare, inclusiv astăzi (n.r. – declarația fost făcută joi, înainte ca autoritățile să prezinte noul bilanț, când au fost anunțate 9.714 de cazuri noi), vom avea cifre cel puțin la fel de mari și lucrul acesta are un impact extraordinar de grav, pentru că se va răsfrânge peste șapte, 10, 15 zile asupra sistemului de sănătate. Există pericolul ca tratamentul pacienților în secțiile de Terapie Intensivă să nu mai fie posibil, iar lucrul acesta va genera un număr de decese important, care cred că trebuie foarte serios luat în considerare de autorități”, a declarat Alexandru Rafila, joi, la sediul PSD.

El susține că, în momentul de față, funcționarea sistemului de sănătate publică, „care trebuie să gestioneze aproape 10.000 de cazuri pe zi, lasă de dorit” pentru că „nu există practic o coordonare a Direcțiilor de Sănătate Publică”.

„Intervențiile – pe care noi le-am și propus, de altfel, în programul de guvernare – cred că sunt binevenite. Aici nu este o chestiune neapărat de opțiune politică, este o chestiune de responsabilitate și de responsabilizare. Ce am propus noi și vă spun că – poate repet acest lucru, dar cred că e foarte important – funcționarea sistemului de sănătate publică înn momentul de față, care trebuie să gestioneze aproape 10.000 de cazuri pe zi, lasă de dorit în acest moment pentru că nu există practic o coordonare a Direcțiilor de Sănătate Publică, care să poată să identifice toate persoanele infectate, să poată să facă anchetele epidemiologice pentru un număr așa de mare de persoane și, mai mult, să poată să identifice și să testeze contacții acestor persoane. Dacă nu reușim acest lucru, atunci infecția va continua să circule în comunitate”, a adăugat Alexandru Rafila.

Creșterea capacității de testare este esențială, însă nu oricum, a subliniat medicul.

„Apropo de capacitatea de testare – există foarte multe discuții legate de recomandări în ceea ce privește testarea. Trebuie să știți că raportarea cazurilor de infecție cu noul coronavirus în sistem european se face numai după confirmarea unui caz prin test PCR. Creșterea capacității de testare este esențială, însă nu oricum. Noi ne găsim într-o situație în care raportăm un număr de laboratoare care intră în program sau în afara programului, care testează tot mai mulți pacienți, acum avem o capacitate instalată în jur de 40.000 de teste. Auzeam acum o săptămână, probabil, pe domnul prim-ministru – spunea că sunt 50.000 de teste, se pot prelucra în fiecare zi. Important nu este numai să creștem numărul acestor teste. Noi trebuie să fim siguri că aceste teste care se efectuează sunt teste de bună calitate, iar laboratoarele respective se găsesc într-un sistem de control al calității”, a mai spus Alexandru Rafila.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie