Alexandru Rafila, despre varianta Omicron: Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta. Va ajunge și în România, sigur

Alexandru Rafila, despre varianta Omicron: Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta. Va ajunge și în România, sigur
Foto: Facebook @ Alexandru Rafila

Sunt informații că varianta sud-africană a SARS-CoV-2, denumită Omicron de Organizația Mondială a Sănătății, ar fi de patru ori mai transmisibilă decât Delta, care la rândul ei este de trei ori mai transmisibilă decât tulpina inițială a virusului, a explicat vineri seară ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre varianta Omicron a SARS-CoV-2

Ministrul Sănătății a explicat că există două tipuri de clasificări pentru tulpinile noi, în contextul în care OMS a încadrat varianta Omicron în categoria celor îngrijorătoare. Cealaltă categorie este cea a „variantelor de interes”, însă aceasta este mai puțin importantă pentru sănătatea publică, spune Alexandru Rafila.

„Ce înseamnă o variantă preocupantă? Există trei criterii care încadrează aceste variante în categorie, ele pot fi individuale sau cumulative. Poate fi vorba de o transmisibilitate mai mare, poate fi o patogenitate mai mare, se schimbă tabloul clinic, îmbolnăvirile grave sunt mai frecvente și, cel de-al treilea element, este legat de scăderea eficacității măsurilor de sănătate publică. De exemplu, vaccinul nu mai este suficient. Unul dintre aceste criterii sau toate fac ca acest grup de experți să încadreze varianta în categoria celor îngrijorătoare.

Până în momentul de față criteriul care a determinat includerea în această categorie se pare că este legat de transmisibilitate care este mai puțin îngrijorător decât celelalte două, dar nu știm dacă nu cumva dă forme mai ușoare de boală. Ar fi ideal. Se întâmplă uneori să ai și noroc, nu știu dacă vom avea noroc sau ghinion”, a declarat ministrul, vineri seară, la Digi24.

Social-democratul s-a arătat convins că varianta Omicron va ajunge și în România.

„Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta, care și ea e mai transmisibilă de trei ori decât tulpina clasică. Deci ar fi de 12 ori mai transmisibilă decât tulpina inițială”, a mai spus Alexandru Rafila.

Belgia a devenit prima țară europeană care depistează pe teritoriul său un caz de infectare cu varianta sud-africană a SARS-CoV-2, detectată inițial în Africa de Sud.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`