Alexandru Rafila, despre testarea antidrog: „Până la sfârșitul anului va fi operațională întreaga rețea de medicină legală în ceea ce privește determinarea toxicologică”

Alexandru Rafila, despre testarea antidrog: Până la sfârșitul anului va fi operațională întreaga rețea de medicină legală în ceea ce privește determinarea toxicologică
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ordonanța de urgență privind testarea antidrog criticată de șoferi și de societatea civilă ar putea fi modificată astfel încât rezultatele la testele de sânge să vină până în 72 de ore. Ministul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat într-o intervenție pentru B1 TV, cum se va efectua testarea în cadrul institutelor de medicină legală pentru determinarea toxicologică în cazul șoferilor testați pozitiv cu aparatele drugtest sau care refuză testele rapide:

“În primul rând trebuie să înțelegem că aceste teste care se fac în cadrul institutelor și serviciilor de medicină legală, nu e vorba doar de Institutul de Medicină Legală din București, e vorba despre o rețea care există în toată țara, ea cuprinde șase institute de medicină legală, iar județele care nu au un institut au un serviciude medicină legală, testele se vor efectua în centrele care pot să facă determinări cantitative și calitative.

Un test de sânge, inițial este testat calitativ, să vedem dacă este pozitiv sau negativ, iar ulterior pentru testele pozitive se face și o determinare a cantității de substanță stupefiantă sau de alcool care există în acea probă. Noi am avut o discuție inițială cu MAI, ieri cu Comisia de Specialitate de Medicină Legală a Ministerului Sănătății, am făcut o arondare a județelor la institutele de medicină legală care au echipamente care pot face acest tip de determinări, iar MAI va asigura transportul probelor către aceste centre regionale. Până la sfârșitul anului, toate cele 42 de laboratoare vor primi echipamente noi. E un proiect de Bancă Mondială pe care noi l-am demarat încă din luna mai”.

Până la sfârșitul anului va fi operațională întreaga rețea de medicină legală în ceea ce privește determinarea toxicologică, a mai precizat Alexandru Rafila:

“E un proiect demarat de Banca Mondială care va organiza procedura de achiziție, există un grup de lucru care a întocmit specificațiile tehnice pentru aceste echipamente și până la sfârșitul anului e o procedură legală care durează câteva luni până se face achiziția. Până atunci lucrăm cu aceste centre regionale la care vor ajunge probele pe care le transportă MAI”.

Cât privește testele fals pozitive în cazul șoferilor care au luat anumite medicamente înainte de a se urca la volan, Alexandru Rafila a catalogat drept “exagerări” aceste situații:

“Eu cred că sunt și foarte multe exagerări referitoare la această listă exaustivă. Am discutat cu speialiștii. Dacă cineva are un test fals pozitiv în urma unui control de rutină pe care îl face poliția în mod evident va fi infirmat prin testarea la institutul de medicină legală.

Nu aș vrea să transformăm niște situații absolut întâmplătoare într-o situație regulată și să inducem ideea că practic testele acestea duc la rezultate fals pozitive într-un mod obișnuit. Sunt situații particulare. Faptul că se testează în zona de medicină legală duce la soluționarea acestor neclarități”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`