Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, i-a acuzat pe predecesorii săi de la USR și pe fostul ministru al fondurilor europene Cristian Ghinea de lipsă de transparență în ceea ce privește componenta de sănătate din PNRR, despre care susține că era necunoscută în instituție la momentul în care a preluat el mandatul, și spune că aceștia au devenit „făuritori de consultanță”, oferind drept exemplu situația viitoarei agenții pentru investiții în sănătate, unde valoarea consultanței prevăzute era de cinci ori mai mare decât funcționarea agenției în sine.
„Eu am lansat acest subiect în dezbatere publică pentru că eu consider că este un subiect important pentru ca oamenii din această țară să știe care este posibilitatea de a îmbunătăți serviciile medicale utilizând niște resurse care sunt parțial nerambursabile, cele care vin din bani europeni, și parțial rambursabile, pentru că jumătate din banii din PNRR sunt bani rambursabili. (…) Eu nu am pronunțat niciun nume. Cu toate că eu n-am pronunțat niciun nume și nu am adus nicio acuză nimănui, au existat niște reacții extrem de virulente și chiar domnul Ghinea, la care făceați dumnevoastră referire, a realizat un soi de sustenabilitate a trivialității în mesajele publice atunci când mi se adresează pe social media sau chiar pe canale. Să fie sănătos, nu pot să îi urez decât multă, multă sănătate de toate felurile”, a declarat Alexandru Rafila, joi, într-o conferință de presă.
Când a venit el în minister, susține social-democratul, PNRR „nu exista” din punct de vedere al detaliilor tehnice.
„Când am venit în Ministerul Sănătății, acest PNRR, din punct de vedere al detaliilor tehnice, nu exista. Fostul ministru, domnul ministru Cseke, pe care puteți să îl consultați în acest sens, nu l-a găsit decât cu foarte mare dificultate și a reușit să îl obțină de la MIPE sub forma unui stick, care ulterior a fost multiplicat. Am consultat toate structurile Ministerului Sănătății, sunt 22 de structuri, în ceea ce privește implicarea lor în elaborarea acestui program de redresare și reziliență în domeniul sănătății. Niciuna dintre cele 22 de structuri nu a fost consultată sau nu a participat efectiv la realizarea acestui program, deci a fost un program nu spun că secret, dar necunoscut în Ministerul Sănătății, care ulterior trebuia să îl implementeze. Probabil că acest lucru a fost făcut de către puține persoane, câteva persoane, a fost lucrat poate în afara Ministerului Sănătății, nu am cunoștință despre aceste lucruri”, a adăugat actualul ministru.
El a vorbit și despre situația îngrijorătoare în ceea ce privește consultanța care era prevăzută pentru viitoarea agenție pentru investiții în sănătate.
„Mi s-a părut că e puțin ciudat ca într-o agenție cu 70-80 de angajați, care este ANDIS, acești angajați fiind angajați cu salarii obișnuite din România, cu salariile conform legii salarizării din România, să fie consiliați de foarte mulți experți internaționali de la diverse instituții. Funcționarea agenției în sine înseamnă o valoare de 5 milioane de euro, inclusiv trainingul pentru angajați, (…) iar consultanța e de cinci ori mai mare. (…) Mie mi-e foarte greu să cred că este un lucru în regulă în care 72 sau 75 de angajați de la ANDIS, plătiți cu salariile din România, cu 1.000 de euro pe lună sunt consultați sau consiliați sau cum vreți dumneavoastră de persoane care îi învață cu 2.000 de euro pe zi și nu-i învață o singură zi, îi învață foarte multe sute și mii de zile”, a punctat oficialul.
Alexandru Rafila spune că miniștrii USR au fost „făuritorii de consultanță”.
„De la un magician care a trăit 4 ani de zile fără să aibă venituri declarate, au devenit făuritori de consultanță. Asta am avut în guvernul României în anul 2021”, a mai afirmat el.